Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Persbericht ministerraad
12 november 2004

BEPERKTE EXPERIMENTEN MET OPEN BESTEL IN HOGER EN BEROEPSONDERWIJS

Vanaf het studiejaar 2006-2007 zal in het hoger onderwijs kleinschalig worden geëxperimenteerd met het toelaten van nieuwe particuliere aanbieders van opleidingen tot publieke bekostiging. Een interdepartementaal beleidsonderzoek heeft de voors en tegens van een mogelijke invoering van het open bestel op een rijtje gezet. De Onderwijsraad heeft over het open bestel in april 2004 al een advies over uitgebracht. Om de beoogde uitwerking in de praktijk te testen en te beoordelen wordt daarom voorgesteld op beperkte schaal te experimenteren. Het kabinet heeft vandaag ingestemd met dit voorstel van minister Van der Hoeven en staatssecretaris Rutte van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De eventuele invoering van een geheel of gedeeltelijk open bestel zal alleen plaats vinden wanneer dat bijdraagt aan de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van het onderwijs. Enerzijds kan de invoering van een open bestel meer concurrentie tot gevolg hebben, dat weer kan leiden tot meer keuzemogelijkheden en een hoger studierendement. Anderzijds kunnen aspecten zoals sociale vaardigheden en motivatie voor vervolgopleidingen minder aandacht krijgen. Daarnaast zouden aanbieders zich ook alleen kunnen richten op opleidingen die winstgevend zijn.

De voorgestelde experimenten worden de komende maanden verder uitgewerkt. Dan wordt duidelijk bij welke opleidingen de experimenten zullen worden uitgevoerd en aan welke voorwaarden voldaan moet worden. Een daarvan is dat voor alle aanbieders dezelfde criteria gelden.

RVD, 12.11.2004