---

Nieuwsberichten
---

Zuiderkruis en Hercules bereiden zich voor op missie naar Ivoorkust

12-11-2004 16:28:00

Hr.Ms. Zuiderkruis is vrijdagmiddag (12 november) vanuit de haven van Den Helder naar zee vertrokken. Indien in de komende dagen blijkt dat het nodig is Hr.Ms. Zuiderkruis op te laten stomen voor een eventuele missie naar Ivoorkust, dan is de vaartijd door dit vertrek aanmerkelijk beperkt. Vanaf vliegbasis Eindhoven vertrekt zaterdagochtend een C-130 transportvliegtuig naar Dakar in Senegal om zich eveneens voor te bereiden op een missie in dat land.

De Zuiderkruis zal na aankomst bij Ivoorkust voor de kust gereed liggen ter ondersteuning van een eventuele evacuatie van Nederlanders. Het fregat is uitgerust met helikoptercapaciteit en aan boord bevindt zich een peloton mariniers die de veiligheid gedurende een eventuele evacuatie moet garanderen.

Totdat de Zuiderkruis is gearriveerd, zal de Hercules van de luchtmacht vanaf morgen in Dakar gereed staan om een eventuele evacuatie te ondersteunen. In het toestel zijn hulpgoederen van een Franse hulporganisatie aanwezig. Op het moment dat het fregat aankomt bij Ivoorkust zal het vliegtuig terugkeren naar Nederland.

De afgelopen dagen was in Ivoorkust sprake van toenemende spanningen en oplaaiend geweld. In het land bevindt zich personeel van de Nederlandse ambassade en een beveiligingsdetachement van de Koninklijke Landmacht. Tevens is er nog een kleine hoeveelheid Nederlanders in het land.

Nieuws Nieuwsberichten