Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: VD. 2004/3242
datum: 12-11-2004
onderwerp: Vraag lid Oplaat over extra controles AID TRC 2004/7441

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

Hierbij beantwoord ik de vragen van het lid Oplaat (VVD) over de extra controles door de Algemene Inspectiedienst (AID) op het opsparen van kadavers.


1
Heeft u kennisgenomen van het artikel 'AID controleert op opsparen kadavers'.

Ja.


2
Kunt u bevestigen dat de in voornoemd artikel aangekondigde extra controles op het opsparen van kadavers door de AID gaan plaatsvinden?

Ja. De AID is in het najaar van 2003 een handhavingsproject gestart met betrekking tot het opsparen van kadavers dat tot op heden doorloopt. Aanleiding hiervoor was het feit dat steeds vaker kadavers in zeer onhygiënische omstandigheden werden aangetroffen.


3
Klopt het dat er indertijd afspraken zijn gemaakt over het soepel toepassen van de regels dat kleine kadavers, die in tonnen worden opgeslagen, eenmaal per week worden afgevoerd, met name bij vleeskuikenbedrijven, die na een week slechts een 'bodempje' in een (gekoelde) ton hebben opgespaard? Zo ja, tussen wie en hoe zijn deze afspraken gemaakt?
Hoe verhouden deze afspraken zich met het in voornoemd artikel gesuggereerde 'naar de letter van de wet handelen' bij de aangekondigde extra controleactie door de AID?

Nee, dergelijke afspraken tussen de overheid en bedrijfsleven zijn niet gemaakt.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman