Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: VD. 2004/3290
datum: 12-11-2004
onderwerp: Dioxineverontreiniging in aardappelbijpoducten TRC 2004/7786

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

In vervolg op mijn brief van 9 november jl. wil ik u hierbij, mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, als volgt informeren over de laatste stand van zaken met betrekking tot de dioxineverontreiniging in aardappelbijproducten.

Het verheugt me u te kunnen melden dat ik hedenochtend, op basis van recente analyse-uitslagen van de monsters van de diervoeders en dieren, 88 veehouderijbedrijven heb vrijgegeven. Ik heb deze bedrijven daarvan direct op de hoogte gesteld.

Acht andere bedrijven zijn vrijgegeven omdat na onderzoek bleek dat zij de mogelijk besmette aardappelbijproducten uiteindelijk niet hadden ontvangen. Op dit moment zijn er nog 103 veehouderijbedrijven geblokkeerd.

Indien de onderzoeksresultaten daartoe aanleiding geven zal ik u direct informeren over de verdere vrijgave van bedrijven.

Naar aanleiding van het Algemeen Overleg van 11 november jl. informeer ik u over het onderzoek dat de Wageningen Universiteit en Researchcentrum uitvoert naar de risicobeheersing van reststromen. Dit onderzoek wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond. Ik zal de resultaten daarvan betrekken bij mijn studie naar de verwerking van reststromen in diervoeder, die aan uw Kamer heb toegezegd.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman