Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
78

Directie:
voorlichting

12-11-2004

Status:
informatie

Prestatieafspraken, integriteit en financiële transparantie centraal in mediabrief

Een goede culturele programmering (o.a. drama), het bereiken van jongeren en minderheden, prestatieafspraken, integriteit en financiële transparantie staan centraal in de mediabegrotingsbrief die staatssecretaris Medy van der Laan vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de brief geeft Van der Laan ook aan dat het kabinet met de voorbereidingen voor de toekomstvisie op de publieke omroep is begonnen. Binnen het kabinet wordt met de meest betrokken bewindspersonen regelmatig overleg gevoerd. Uiteenlopende organisaties zoals de Consumentenbond, de Raad voor Cultuur en de omroepverenigingen kunnen tot medio februari 2005 hun visie te geven op de taak en de inrichting van de publieke omroep. In het voorjaar van 2005 zal Van der Laan dan de kabinetsvisie naar de Tweede Kamer sturen. Met het oog op het besluit over de erkenningen voor 1 januari 2005 moeten Tros en Avro voor 20 december laten weten of ze in het publieke bestel willen blijven.

Vorig jaar heeft Van der Laan aangekondigd voor het seizoen 2004/2005 prestatieafspraken met de publieke omroep te willen maken. Bij de uitwerking daarvan is gebleken dat de Raad van Bestuur daarvoor onvoldoende bevoegdheden heeft. In het wetsvoorstel voor de korte termijn veranderingen bij de publieke omroep wordt daar alsnog in voorzien door een sterkere regierol van de Raad van Bestuur. Bovendien is in dit wetsvoorstel de verplichting opgenomen om tot prestatieafspraken te komen. Definitieve prestatieafspraken worden daarom voor de nieuwe erkenningentermijn gemaakt (2005 2008). Daarop vooruitlopend is al wel afgesproken dat er in 2005 80 uur extra Nederlands drama komt (t.o.v. 2004), dat het aantal Nederlandse speelfilms stabiel blijft (17 a 18 films), dat de ondertiteling voor doven en slechthorenden met 20% toeneemt en dat de programmamix op de drie netten evenwichtiger wordt (iets meer lichtere vormen t.a.v. informatie).

Van der Laan vindt dat de integriteit van de publieke omroep volstrekt helder moet zijn. De laatste maanden zijn te veel onduidelijkheden gebleken over sponsoring, bijbanen, bezoldiging en uitbesteden van werk. Dat tast het imago én de integriteit van de publieke omroep aan. De publieke omroep legt momenteel de laatste hand aan een integriteitscode die op 1 januari 2005 zal ingaan. Van der Laan vindt dit een belangrijk resultaat.

Zoals vorig jaar aangekondigd wil Van der Laan ook de financiële transparantie van de publieke omroep vergroten. De financiële verantwoording wordt per 1 januari 2005 aangescherpt en inzichtelijk gemaakt. De aanpassingen zijn gericht op een eenduidig, uniform financieel informatiesysteem dat o.a. vergelijkingen tussen de verschillende omroepen mogelijk maakt. Ook de financiële bijdragen van externe partijen aan programmas (sponsoring) worden voortaan duidelijk in de jaarrekeningen opgenomen.

De publieke omroep stelt zich ten doel in 2007 een marktaandeel van 40% te halen. Echter, zo stelt Van der Laan: kijk- en luistercijfers alleen vormen geen goede indicator meer voor de maatschappelijke betekenis van de publieke omroep. Het kijktijdaandeel wordt immers steeds afhankelijker van ontwikkelingen in omroepland zoals de plannen van John de Mol met Nickelodeon, grote evenementen en gebeurtenissen. Vorig jaar gaf Van der Laan in haar mediabrief al aan dat kijk- en luistercijfers in relatie zouden moeten staan met het bereik onder bepaalde doelgroepen (relatief bereik). Voor de toekomst is een combinatie van indicatoren nodig. In de prestatieafspraken wordt hierop teruggekomen.

Financieel overzicht
Het totale budget voor de media in 2005 is 852 miljoen euro. Dit bedrag is als volgt samengesteld: 640 miljoen rijksbijdrage, 3 miljoen rentebaten en 209 miljoen Steropbrengsten. Het budget voor de landelijke publieke omroep is 677 miljoen euro. De bezuinigingen uit het Hoofdlijnenakkoord zijn in de meerjarenbegroting verwerkt: 40 miljoen in 2004, oplopend naar 60 miljoen in 2005, 70 miljoen in 2006 tot 80 miljoen structureel in 2008. Daarnaast zijn in de Rijksbegroting 2005 twee extra bezuinigingen opgelegd: incidenteel 10 miljoen in 2006 en structureel 11 miljoen vanaf 2006.

Planning veranderingen publieke omroep
De wetsvoorstellen om de bestuurlijke organisatie van de publieke omroep te verbeteren voor de korte termijn liggen momenteel voor spoedadvies bij de Raad van State. Het kabinet streeft ernaar deze aanpassingen voor de zomer van 2005 in de mediawet te kunnen doorvoeren. De voorstellen voor de toekomst van de publieke omroep (lange termijn visie) worden nog in deze kabinetsperiode in wetgeving omgezet (voor 1 januari 2007). De invoering vindt plaats op 1 september 2008. In verband hiermee wordt de erkenningentermijn teruggebracht tot 3 jaar (2005 2008). Tot 1 september 2008 houden de bestaande omroepen dus hun bestaande rechten op geld en zendtijd. Wel dwingen de wetswijzigingen tot beter samenspel.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl