Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed betreffende de gemeenschappelijke ordening van markten in de sector groenten en fruit voor wat betreft de erkenning van telersverenigingen, de actiefondsen, de operationele programma's en de toekenning van financiële steun. Als gevolg van de regionalisering van het landbouwbeleid en de recente wijzigingen van de Europese regelgeving werd dit besluit voorbereid ter vervanging van een koninklijk besluit en werden enkele federale ministeriële besluiten vervangen door gepaste Vlaamse regelgeving. Het goedgekeurde besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Yves LETERME en van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

Na de laatste regionalisatie van de landbouwbevoegdheden werden Vlaamse praktijkcentra, actief in de voorlichting en ontwikkeling van land- en tuinbouw, vanaf 2002 met Vlaamse middelen gesubsidieerd. De Vlaamse Regering keurde medio mei van dit jaar een besluit goed dat ervoor zorgt dat de praktijkcentra vanaf 2005 een hogere structurele basisfinanciering kunnen krijgen. Als tegenprestatie moeten ze op basis van hun missie en opdrachten specifieke activiteiten ontplooien die zich situeren in een welbepaalde sector of specialisatiedomein van de land- en tuinbouw. Er werd ook beslist een overgangsmaatregel uit te werken voor 2004. Die wordt nu goedgekeurd voor wat de continuïteit van het projectmatig toegepast collectieve onderzoek betreft.

Op voorstel van minister-president Yves LETERME en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering neemt kennis van de inhoud van een Europese Richtlijn over het hergebruik van overheidsinformatie. Ze beslist een gemengde werkgroep op te richten die de impact van de richtlijn moet onderzoeken en de nodige voorstellen zal uitwerken voor een tijdige en kwaliteitsvolle omzetting ervan. De afdeling Media-innovatie en Mediavergunningen van de administratie Media van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap krijgt hierin een coördinerende rol.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Op 21 april van dit jaar werd in het Vlaams Parlement het decreet goedgekeurd 'tot uniformisering van de toezichts- , sanctie-, en strafbepalingen die zijn opgenomen in de regelgeving van de sociaalrechtelijke aangelegenheden, waarvoor de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest bevoegd zijn'. Dit decreet bepaalt de bevoegdheden van de sociaalrechtelijke inspecteurs van de afdeling Inspectie Werkgelegenheid van de Administratie Werkgelegenheid. Bovendien geeft dit decreet aan de afdeling Inspectie Werkgelegenheid de mogelijkheid om administratieve geldboetes op te leggen. Dit decreet werd op 30 april door de Vlaamse Regering bekrachtigd en afgekondigd. Nu keurt ze een uitvoeringsbesluit bij dit decreet principieel goed, dat een aantal specifieke bepalingen bevat met betrekking tot de legitimatiekaart van de sociaalrechtelijke inspecteurs en het stelsel van de administratieve geldboetes. Het uitvoeringsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit houdende de organisatie en regeling van het beheer en de werking van het Vlaams Zorgfonds en tot aanduiding van de leidend ambtenaar van het Vlaams Zorgfonds. Initieel stond in het besluit dat de leidend ambtenaar van de Administratie Gezin en Maatschappelijk Welzijn automatisch ook de leidend ambtenaar van het Vlaams Zorgfonds is. Sinds de start van het Vlaams Zorgfonds tot zijn aanstelling als waarnemend secretaris-generaal (op 1 augustus 2004), was Marc Morris aldus leidend ambtenaar van het Vlaams Zorgfonds. Om diverse redenen is het aangewezen om Marc Morris, ook na zijn aanstelling als waarnemend secretaris-generaal, te behouden als leidend ambtenaar van het Vlaams Zorgfonds, doch daartoe moet de automatische link met de functie van leidend ambtenaar van de Administratie Gezin en Maatschappelijk Welzijn worden doorbroken. Daarom wordt het besluit gewijzigd. Er wordt gesteld dat de leidend ambtenaar van het Vlaams Zorgfonds een ambtenaar-generaal van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap is die wordt aangeduid door de Vlaamse Regering.


* * *

De Vlaamse Regering benoemt dr. Pierre Mattelaere als lid van het Directiecomité Dienst voor het Bloed bij het Belgische Rode Kruis.


* * *

De Vlaamse Regering beslist een beroep tot vernietiging in te stellen bij het Arbitragehof van de wet van 7 mei 2004 inzake experimenten op de menselijke persoon, in zoverre ze betrekking heeft op het wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot de gemeenschaps- en gewestaangelegenheden, zoals de lichamelijke opvoeding, de preventieve gezondheidszorg en de bescherming van het leefmilieu. De wet is een omzetting van een Europese richtlijn over de toepassing van goede klinische praktijken bij de uitvoering van klinische proeven met geneesmiddelen voor menselijk gebruik. Hoofdreden voor het instellen van het beroep is de
bevoegdheidsoverschrijding vanwege de federale overheid.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

Medio juni van dit jaar keurde de Vlaamse Regering de uitvoering van het programma ter stimulering van eco- efficiëntie in KMO's goed. Ze besliste ook tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet. Bij publicatie van het besluit in het Belgische Staatsblad werd echter een verkeerd bedrag vermeld. Daarom keurt de Vlaamse Regering nu een nieuw besluit goed waarin de correcte verdeling is opgenomen.


* * *

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van het 'provisioneel krediet voor uitgaven te financieren door middel van de netto opbrengsten van de winst van de Nationale Loterij'.


* * *

Na advies van de SERV, de MiNa-raad, de VlOR en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering de ontwerpen van programmadecreten definitief goed. Deze decreten zijn de wettelijke vertaling van de besluitvorming omtrent de tweede begrotingscontrole 2004 en de opmaak van de initiële begroting 2005. Deze ontwerpen van programmadecreten worden ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

In het kader van de werken aan het Deurganckdok verleent de Vlaamse Regering een aantal stedenbouwkundige vergunningen voor werken op het grondgebied van Beveren. Het betreft het uitvoeren van wegenis- en rioleringswerken in de Waaslandhaven Noord, het aanleggen van een rotonde op de kruising van de Hazopweg en de Steenlandlaan, de aanleg van een verbindingsweg tussen het Geslecht en de Scheldedijk, de aanleg van een doodloper vanuit Kalisbundel noordwaarts en de aanleg van het weidevogelgebied Doelpolder Noord en de kreek in Buffer Noord. Deze bouwvergunningen, waarvoor dwingende redenen van groot algemeen belang gelden, worden door de bevoegde minister binnen de 15 dagen ter bekrachtiging aan het Vlaams Parlement voorgelegd. De Vlaamse Regering gelast de bevoegde minister om het project aan te melden bij de Europese Commissie conform de richtlijn over de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna. Ze beslist tevens geen nieuwe vergunningen in het kader van het Nooddecreet te verlenen, tenzij indien de vergunningsaanvragen slaan op kleine, technische aspecten die geen fundamentele impact hebben op de betrokken regio. Ze zal in de beslissingen omtrent de Scheldeverdieping en de Lange Termijn Visie Schelde-estuarium voldoende aandacht hebben voor onder meer landbouw- en KMO-zones door onder meer een interkabinettenwerkgroep ter zake samen te roepen en in het verdere proces voldoende aandacht te hebben voor de standpunten van de gemeenten voor wie de beslissingen van (in-)direct belang zijn.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering keurt het besluit principieel goed m.b.t. de vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieu-effectenrapportage. Deze aangepaste lijst van categorieën wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeruing aan de afstemming en coördinatie van een geïntegreerd en gecoördineerd 'corporate communicatiemodel' voor alle internationale promotie en campagnes. Daartoe wordt een werkgrooep opgericht, in samenspraak met de minister- president, bevoegd voor het algemeen communicatiebeleid, en de andere betrokken actoren van de Vlaamse Regering en het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.


* * *

Op 1 oktober jl. bepaalde de Vlaamse Regering haar standpunt met betrekking tot het voorstel van een Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende diensten op de interne markt. Toen besliste ze onder meer in afwachting van het resultaat van een aantal impactanalyses voorbehoud te maken inzake het toepassingsgebied van de richtlijn, onder meer wat betreft de domeinen gezondheidszorg, welzijn, cultuur en onderwijs. Nu deze impactanalyses gebeurd zijn, verfijnt de Vlaamse Regering haar standpunt ter zake.


* * *

De Vlaamse Regering kent subsidies toe aan een aantal projecten in Zuid-Afrika. Het Department of Housing of KwaZulu Natal krijgt respectievelijk 308.172 euro en 596.961 euro voor de projecten 'Groutville Community Care Homes for Orphans and Vulnerable Children' en 'Implementation of a housing component within a municipal structure and provide housing consumer education at municipalities'. Het Free State Department of Social Development krijgt 826.000 euro als tegemoetkoming in de kosten voor het project 'Children at risk: breaking the cycle of violence.' Tot slot krijgt het Limpopo Department of Health and Welfare 835.000 euro voor het project 'Home and community based care'.


------
einde

------