---

Brieven aan de Kamer
---

Stand van zaken militaire inzet Ivoorkust

12-11-2004 17:54:00

In de brief van 11 november jl. kondigde ik, met mijn collega van Buitenlandse Zaken, aan dat Nederlandse militairen zijn ingezet voor de evacuatie van Nederlanders uit Ivoorkust en de beveiliging van de ambassade te Abidjan. Hierbij stel ik u op de hoogte van de stand van zaken en de aanvullende inzet van een C-130 transportvliegtuig met 17 bemanningsleden.

De evacuatie-operatie

Heden is de KDC-10 van de Koninklijke luchtmacht teruggekeerd in Nederland na een voorspoedig verlopen evacuatiemissie en één overnachting in Senegal. Het vliegtuig heeft gisteren te Abidjan 51Nederlanders, en 39 andere EU-burgers veilig mee kunnen nemen. Op dit moment zijn alle Nederlanders die dat wensten in veiligheid gebracht. De evacuatieactiviteiten zijn nauw afgestemd met andere EU-partners, waarbij landen elkaar waar mogelijk hebben geholpen.

De veiligheidssituatie in Abidjan is niet verder verslechterd. Het is derhalve thans niet aannemelijk dat op korte termijn de Nederlanders die in Ivoorkust zijn gebleven alsnog zullen worden geëvacueerd.

Beveiliging van de ambassade

Momenteel bevindt zich een detachement van het Korps Commandotroepen in Abidjan ter beveiliging van de residentie van de ambassadeur en de aldaar achtergebleven kernstaf van de ambassade. Morgenochtend vertrekt een C-130 (´Hercules´) transportvliegtuig van de Koninklijke luchtmacht naar Abidjan. Met dit toestel worden voorraden overgevlogen voor een voorlopig verblijf van het beveiligingsdetachement. Tevens worden, op verzoek van de Franse autoriteiten, tijdens een stop in Frankrijk humanitaire hulpgoederen meegenomen. De Hercules blijft vervolgens in de regio, teneinde het beveiligingsdetachement alsmede de kernstaf van de ambassade de gelegenheid te bieden Ivoorkust te verlaten zodra een mogelijke verdere verslechtering van de veiligheidssituatie daar op korte termijn aanleiding toe mocht geven.

Duur van de operatie

Op dit moment is het onbekend hoe lang het nodig blijft de ambassade met Nederlandse militairen te beveiligen. Uit voorzorg vertrekt vanmiddag het bevoorradingsschip Hr. Ms. Zuiderkruis vanuit de haven van Den Helder in zuidelijke richting. Aan boord is een helikopter en een peloton mariniers. Indien in de komende dagen blijkt dat het nodig is de Zuiderkruis te laten opstomen naar Ivoorkust, dan is de vaartijd door deze maatregel aanmerkelijk beperkt. Indien de samenstelling van de thans ingezette militaire middelen in de regio wijzigt, zal ik u daarover zo spoedig mogelijk informeren.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Nieuws Nieuwsberichten