Gemeente Hilversum

Plannen voor nieuw Filmtheater
Filmtheater Hilversum is van plan een nieuw theater te bouwen met drie filmzalen. Deze week sprak de gemeente Hilversum haar intentie uit om een perceel op het Herenplein tegenover de City-bioscoop hiervoor beschikbaar te stellen. De aankondiging van de nieuwe plannen werd vrijdagavond 12 november gedaan door wethouder Karen Heerschop van Cultuur tijdens de feestelijke ingebruikname van het nieuwe digitale projectiesysteem van het Filmtheater in het kader van CinemaNet Europe.

Voorwaarde voor een definitief positief besluit is dat het Filmtheater kan aantonen dat het de nieuwbouw kan financieren en kan komen tot een sluitende exploitatie. Het bedrijfsplan dat het Filmtheater heeft ontwikkeld, zal vanuit de gemeente extern worden getoetst. Vervolgens zal bij een positief advies het betreffende perceel aan de stichting worden overgedragen voor het symbolische bedrag van één euro.

Vestiging van het Filmtheater betekent een belangrijke impuls voor dit deel van de binnenstad. Al langer is de gemeente bezig met plannen de oprit naar het Hilvertshof te verplaatsen van de Veerstraat naar de Groest. Het Filmtheater kan met de rug tegen de nieuwe oprit aan gesitueerd worden. Zo ontstaat een echt Herenplein. Een culturele functie als het Filmtheater kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van dit deel van de binnenstad. Horeca en cultuur kunnen er gezamenlijk een levendig Herenplein van maken.

Filmtheater Hilversum is nu nog gehuisvest in het Gooiland-gebouw, waar het één zaal met 82 stoelen tot zijn beschikking heeft. Met 45.000 bezoekers per jaar is Filmtheater Hilversum het best bezochte Nederlandse filmtheater met één zaal. Keerzijde hiervan is dat voorstellingen vaak uitverkocht zijn, zoals deze week bij de film 'Der Untergang'. De stap naar drie zalen (één van ca. 120 stoelen en twee van 80) is dan ook noodzakelijk en verantwoord, aldus het bestuur.
Om de exploitatie van het nieuwe theater gezond te krijgen, moeten jaarlijks zo'n 60.000 bezoekers getrokken worden. Door een grotere en nog actuelere keuze aan kwaliteitsfilms te bieden, verwacht het Filmtheater dit aantal ruimschoots te halen.

Het grote succes van Filmtheater Hilversum is voor een belangrijk deel te danken aan het feit dat het erin is geslaagd ook oudere publieksgroepen (40-plussers, maar ook 65-plussers) naar de film te krijgen. In het nieuwe theater zullen daarom ook dagelijks matineevoorstellingen worden gegeven voor mensen die liever overdag naar de film gaan. Ook zal contact worden gezocht met de omroepen om van het Filmtheater een 'omroepbioscoop' te maken, waar tv-documentaires en telefilms op het grote doek te zien zullen zijn, zoals dat nu gebeurt in Het Ketelhuis in Amsterdam.

Momenteel wordt gewerkt aan het architectonisch ontwerp van het nieuwe theater en aan het rondkrijgen van de financiering. Het Filmtheater verwacht de nieuwbouw grotendeels te kunnen financieren uit de eigen reserves, sponsorgeld, donaties, een bancaire hypotheek en door middel van obligaties die aan de vaste bezoekers aangeboden zullen worden. Hiervoor zal in het voorjaar een wervings-campagne worden gestart.

De Stichting Filmtheater Hilversum is voor een belangrijk deel een vrijwilligersorganisatie. Momenteel wordt het gerund door drie betaalde part-time medewerkers en ruim 70 vrijwillige medewerkers.

Verwachting is dat de bouw van het nieuwe Filmtheater eind 2005 van start kan gaan, zodat wellicht al Kerst 2006, maar uiterlijk begin 2007 de feestelijke opening kan plaatsvinden!