Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

12-11-2004

Twee eeuwen volkstellingen op internet

(Persbericht CBS en NIWI-KNAW)

Op 12 november 2004 openen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten (NIWI-KNAW) een geheel vernieuwde website met gegevens over Nederlandse volkstellingen. De volkstellingen zijn altijd een rijke bron van informatie geweest over het leven, wonen en werken in Nederland. De tienduizenden pagina's waarop de gegevens gedetailleerd waren gepubliceerd, weerhielden onderzoekers echter van uitgebreide analyse. Met de nieuwe website worden de gegevens voor hen gemakkelijk toegankelijk.

Nieuwe mogelijkheden voor onderzoek
De nieuwe website bevat tabellen van de Nederlandse volkstellingen die sinds 1795 zijn gepubliceerd. Deze tabellen kunnen worden gedownload, waarna iedereen de gegevens zelf kan bewerken. Van de laatste twee traditionele volkstellingen in 1960 en 1971 zijn de databestanden bewaard gebleven. De bestanden zijn digitaal gearchiveerd en kunnen, met inachtneming van speciale privacymaatregelen, door onderzoekers worden geanalyseerd. Een unieke mogelijkheid voor allerlei nieuw onderzoek, met name naar bijzondere bevolkingscategorieën (bijv. bepaalde beroepsgroepen) en specifieke regio's, steden of wijken en buurten.

Symposium
Op 12 november organiseren CBS en NIWI een symposium ter gelegenheid van het gereedkomen van de gegevensinvoer van de 40 duizend pagina's met volkstellinguitkomsten. Sprekers van het CBS en het NIWI zullen belichten hoe de digitalisering in zijn werk is gegaan en welke nieuwe gebruiksmogelijkheden er ontstaan met dit historische materiaal. Ook is er een presentatie over de virtuele volkstelling van 2001. In deze laatste volkstelling zijn niet zoals vroeger enquêteurs langs de deur gegaan, maar is gebruik gemaakt van reeds bestaande gegevens die zijn aangevuld met gegevens uit steekproefonderzoek. (Zie voor meer informatie de website van NIWI-KNAW.)

Technische toelichting
Het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten (NIWI) is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De digitalisering van de Nederlandse Volkstellingen is mede mogelijk gemaakt door een investeringssubsidie van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De homepage van de Volkstellingen website is
http://www.volkstellingen.nl.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl