PERSBERICHT - 2004-10-25

Boek met fietsroutes en alles over Rijk Rooms Brabant komt op 12 november

Nieuw: lezend en fietsend door mystiek Brabant

Op 12 november verschijnt het boek Rijk Rooms Brabant Lezend en fietsend door mystiek Brabant. Dit boek geeft negen verhalen over het Rijke Roomse Leven zoals dat nu in Noord-Brabant nog kan worden ervaren. Bijzonder is dat het boek ook drie fietsroutes bevat die langs de plekken in de verhalen voeren. De schrijvers van het boek zijn geen onbekenden in Brabant: Eric Kolen, Gerard Rooijakkers en Paul Spapens.

De provincie Noord-Brabant is nog steeds doorspekt van sporen van de tijd van het Rijke Roomse Leven. Deze periode heeft een zeer nadrukkelijk stempel op de provincie gedrukt, niet alleen in de vorm van religieuze monumenten, maar ook mentaal; er is nog heel veel herinnering aan die tijd.

De drie auteurs roepen deze tijd op een zeer levendige manier terug in herinnering. Hun verhalen grijpen terug op dat verleden, maar ze spelen in het heden. Dat levert een buitengewoon herkenbaar geheel op. De verhalen zijn opgetekend in de regio Oirschot-Boxtel (Midden-Brabant), Megen-Ravenstein (Oost-Brabant) en Oudenbosch (West-Brabant).

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer de Heilige Eik, het Heilig Bruurke van Megen en het Zouavenmuseum in Oudenbosch. Arnoud-Jan Bijsterveld schreef een inleiding en Leon van Liebergen een aanvullend verhaal over het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. De prachtige kleurenfotos zijn gemaakt door Andrea Roëll.

Het aardige aan dit boek is dat de lezer de opgedane kennis en sfeer uit de verhalen zelf kan gaan beleven. Hij wordt daar althans toe uitgenodigd door middel van de fietsroutes die los in het boek zijn ingestoken. Het gaat om drie nieuw ontwikkelde fietsroutes. Deze voeren langs plekken waar bijzonder katholiek erfgoed is te vinden. De afstanden variëren van 30 tot 45 kilometer.

Verkoopadressen
Het boek 'Rijk Rooms Brabant' is vanaf 12 november a.s. voor 13,50 verkrijgbaar bij onder andere de Brabantse VVV kantoren, de betere boekhandels in Nederland, waarondern Adr. Heinen in 's-Hertogenbosch, Van Piere in Eindhoven en Gianotten in Tilburg en Breda en de Brabantse Uitpunten. Verder is het boek te bestellen bij iedere boekhandel in Nederland: ISBN 90-7772-111-8. Ook via internet is het boek vanaf 12 november bestelbaar via www.toerismebrabant.nl - specials - Mystiek Brabant.

Rijk Rooms Brabant is een uitgave van het Brabants Bureau voor Toerisme, in samenwerking met Uitgeverij Heinen in s Hertogenbosch. De uitgave van dit boek met verhalen en fietsroutes maakt onderdeel uit van het project Mystiek Brabant. Het Brabants Bureau voor Toerisme is dit jaar gestart met dit meerjarig project. Het doel is de beleving van het rijke Roomse verleden (en heden) van Noord-Brabant voor een breed publiek te vergroten. Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant, het VSB fonds en Routebureau Brabant.

Verhalenweek en fototentoonstelling
Naast de uitgave van het boekwerk 'Rijk Rooms Brabant' is dit najaar ook een fotowedstrijd De Mystiek van Brabant in Beeld georganiseerd. Gekoppeld aan het boek en de fotowedstrijd vindt van 12 t/m 19 november a.s. een verhalenweek plaats, waarbij in een groot aantal Brabantse bibliotheken, Uitpunten en boekhandels het Roomse leven in Brabant centraal staat.

Als aftrap van de verhalenweek wordt op 12 november a.s. het eerste exemplaar van het boek met fietsroutes overhandigd. Tevens worden de winnaars van de fotowedstrijd de Mystiek van Brabant in beeld bekend gemaakt en wordt een reizende tentoonstelling van de inzendingen voor de fotowedstrijd geopend.

Meer informatie
Meer informatie over het project Mystiek Brabant, het boekwerk, de activiteiten tijdens de verhalenweek, de prijswinnaars van de fotowedstrijd en plekken waar de fototentoonstelling heen reist, is te vinden op internet: www.toerismebrabant.nl - specials - Mystiek Brabant.

NOOT VOOR DE REDACTIE,