Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rondleiding Universiteitsbibliotheek (UBU) in De Uithof

Van Wiel Arets

Vrijdag 12 november 2004

De Uithof heeft er weer een nieuw gebouw bij, de nieuwe universiteitsbibliotheek van Wiel Arets Architects & Associats! In deze opvallende zwart glazen doos lijken de twee gesloten zwart betonnen boekendepots bijna te zweven als wolken. Boven op deze gesloten depots bevinden zich leeszalen van waaruit je een schitterend uitzicht hebt over De Uithof. Op de glazen gevelpanelen is een close-up foto van wilgentenen van Kim Zwarts gezeefdrukt. De print fungeert, evenals de meedraaiende voorzetramen, als zonnewering. Op het beton is dezelfde print met rubberen mallen aangebracht zodat er een diep reliëf is verkregen.

Ook van binnen is de bibliotheek grotendeels zwart, maar door de grote open ruimtes om de depots en het gebruik van heel lichtgrijze vloeren is het interieur toch verrassend licht en ruim. Het kleurenschema van zwart, wit en grijs wordt op een opvallende maar aangename wijze doorbroken door de met rood rubber beklede informatie- en uitleenbalies. Onder leiding van architectuurgids Andy Kilian worden deze en allerlei andere interessante onderdelen van dit gebouw bekijken en toegelicht.

Bekende projecten van Wiel Arets (1955) zijn de Academie voor Kunst en Architectuur in Maastricht en de Appartemententoren op het KNSM-eiland in Amsterdam.

Aanvang: 15.00 uur

Vertrek: hal van de universiteitsbibliotheek, stadsbus lijn 11 en 12.

Duur: 1 uur.

Kosten: 3,50 euro per persoon; 3,00 euro U-pas, studenten, 65+ en Vrienden van Aorta.

Inschrijven en informatie: het minimum aantal deelnemers is 8, het maximum aantal 20. Van tevoren reserveren is noodzakelijk. U kunt zich per e-mail opgeven via tours@aorta.nu, maar ook telefonisch of aan de balie.

Architectuurcentrum Aorta is geopend van woensdag t/m vrijdag van 12.00 - 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 - 17.00 uur. Achter de Dom 14 Utrecht, tel. (030) 2321686

Noot voor de redactie -