Provincie Overijssel

Begroting provincie: Extra geld voor jongerenorganisaties, bevrijdingsfestival en integratie

Provinciale Staten stelden gisterenavond de programmabegroting voor 2005 vast. Kern van de begroting zijn de verschillende beleidsprogramma's, de verplichte paragrafen en de financiële begroting waarvan het budgettaire perspectief deel uit maakt.

Tijdens de behandeling werd een keur aan moties en amendementen ingediend waarvan onder andere de volgende zijn aangenomen.

o Volgend jaar is het precies 60 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. In een motie (VVD) verzoeken Provinciale Staten het college een plan op te zetten om aan deze herdenking een provinciale tint te geven. Provinciale Staten doen de suggestie alle mensen die bijgedragen hebben aan de bevrijding van Overijssel een herdenkingspenning uit te reiken. Ook andere lokale en provinciale initiatieven kunnen op een extra bijdrage van de provincie rekenen.

o De Samenwerkende Turkse Organisaties krijgen voor drie jaar een bedrage van EUR 65.000,- voor hun rol in het emancipatie- en integratieproces van Turken in Overijssel en een verdere professionalisering van de organisatie. Het amendement werd ingediend door de fracties van de PvdA en het CDA.

o Vanuit het Actiefonds wordt EUR 100.000,- ingezet voor het oprichten van een productiefonds kunst en cultuur. Tal van instellingen (bibliotheken, scholen en poppodia) hebben de ambitie voor en met jongeren culturele activiteiten te ontwikkelen. Een productiefonds kunst en cultuur kan deze ambities in beeld brengen bij Overijsselse kunstenaars. Het amendement werd ingediend door de fracties van de PvdA en het CDA.

o YMCA, Stap, Scouting, Kerk en Jeugd en Plattelands Jongerenverbond krijgen structurele subsidie voor hun activiteiten. Het amendement werd ingediend door de fracties van het CDA en de PvdA.

De Programmabegroting 2005 is de tweede begroting sinds de invoering van het dualisme. Uitgaande van de vooronderstelling dat de Programmabegroting een uitwerking is van de Perspectiefnota en de toen door de Staten aangenomen amendementen en moties, is de rol van Provinciale Staten bij de bespreking van de begroting een controlerende. Gecontroleerd dient te worden of de beleidsvoornemens, vastgesteld bij de behandeling van de Perspectiefnota, een goede doorwerking hebben gekregen in de hoofd- en subdoelstellingen van de Programmabegroting.

De begroting is te vinden op de site van de provincie. © 2004 Provincie Overijssel