COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.
http://www.ctz.nl

Inkoop ziekenhuiszorg: vooral resultaten bij toegankelijkheid

2004/12
Diemen, 12 november 2004
Bij het inkopen van ziekenhuiszorg behalen zorgverzekeraars vooral resultaten om voor hun verzekerden tijdige zorg te regelen. Bij het voorkomen van hoge uitgaven aan ziekenhuiszorg (betaalbaarheid) lopen de prestaties van zorgverzekeraars uiteen van goed tot matig. Afspraken over de kwaliteit van de zorg worden bij de inkoop van zorg door de meeste zorgverzekeraars nauwelijks gemaakt. Dit concludeert het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) in zijn rapport 'Prestaties zorgverzekeraars bij inkoop ziekenhuiszorg' dat op 10 november 2004 is verschenen. Het onderzoek is gericht op 2003.

In de verschillende deelmarkten in de zorg, zoals farmaceutische zorg, huisartsenzorg en ziekenhuiszorg, doet het CTZ trendonderzoek naar de zorginkoop door zorgverzekeraars. Zorginkoop wordt daarbij door prestatie-indicatoren onderling vergeleken. Op basis van zijn prestatiemeting in de ziekenhuiszorg constateert het CTZ dat zes zorgverzekeraars een 'goed' scoren: CZ, DSW, Geové, OZ, VGZ en Zorg en Zekerheid. Zorgverzekeraars richten zich vooral op voldoende, tijdige zorg voor hun verzekerden (toegankelijkheid). De inkoop van zorg is op het gebied van de betaalbaarheid en in het bijzonder op het gebied van de kwaliteit van de zorg voor verbetering vatbaar.

In zijn onderzoeksrapport stelt het CTZ dat het voor de zorgverzekeraars mogelijk is bij de inkoop van ziekenhuiszorg verbeteringen te bereiken. Zo kunnen zij om de efficiëntie in ziekenhuizen te stimuleren meer taakstellende afspraken maken en de realisatie ervan monitoren. Zorgverzekeraars beschikken daarvoor over vergelijkende gegevens over de doelmatigheid van ziekenhuizen. Ook voor afspraken over de kwaliteit van de ingekochte zorg staan de zorgverzekeraars hulpmiddelen ter beschikking. Zo kunnen zij de Basisset prestatie-indicatoren ziekenhuiszorg benutten en de richtsnoeren om te onderhandelen over kwaliteit van het College voor zorgverzekeringen. Door een vervolgmeting eind 2005 of begin 2006 zal het CTZ kunnen vaststellen of het inkopen van ziekenhuiszorg door zorgverzekeraars zich positief ontwikkelt.

////////
Noot voor de redactie/