Politie Limburg-Noord


Politie pakt jongerenoverlast in woonwijken aan
Datum: 12-11-2004
Tijd bericht: 09:24
Plaats: Weert / Nederweert
De politie van de basiseenheden Weert-Zuid en Nederweert heeft donderdagavond de eerste van een serie controles gehouden op vuurwerk- en scooteroverlast door jongeren. In samenwerking met partners in veiligheid is repressief en preventief opgetreden in Weert, Nederweert en Meijel. Met onherkenbare patrouilles en bromfietscontroles wordt een halt toegeroepen aan de jeugd, die al te onstuimig bezig is met rotjes, strijkers, knalpijp en opgevoerde brommers.

Doel van de actie is de jeugd wijzen op het gevaar van (illegaal) vuurwerk, het terugdringen van overlast, veroorzaakt door jongeren die voortijdig vuurwerk in de wijk afsteken. En misschien nog wel belangrijker is het terugdringen van verkeersonveiligheid door en voor jeugdigen. Vermindering van het aantal verkeersdoden en ernstig gewonden en een vergroting van het veiligheidsgevoel van de bewoners van de woonwijken.

Burgerpatrouilles per fiets of in onherkenbare auto's letten in de woonwijken op knallend vuurwerk en herriemakende bromfietsen. Ze worden daarbij geleid door het meldcentrum dat meldingen van burgers aan hen doorgeeft. Motorsurveillances van het Verkeers Handhavings Team (VHT) en de Koninklijke Marechaussee brengen de jeugdige bromfietsers naar de controleposten met de rollentestbank, waar de technische staat gecheckt wordt. De actie is uitgevoerd door de politie Weert en Nederweert. Leden van het Mobiel jeugdteam (MJT), het Verkeershandhavingsteam (VHT), de Koninklijke Marechaussee (KMAR) en de Vrijwillige Politie sluiten aan. Ook Bureau Halt en de Bijzondere Opsporingsambtenaren (BOA's) doen mee aan deze integrale actie. De resultaten van deze integrale actie waarbij 36 bekeuringen zijn uitgeschreven, zijn als volgt: 10 bromfietsers zijn bekeurd omdat hun tweewieler teveel vermogen leverde, 5 fietser kregen een bekeuring omdat ze zonder licht reden, 2 automobilisten zijn bekeurd omdat ook hun verlichting niet in orde was, 1 bromfietser reed zonder helm, 2 fietsers reden zonder licht, 1 automobilist zonder gordel; en 1 bromfietser reed met een defecte rem. Daarbij zijn er nog 13 automobilisten bekeurd die te hard reden. Een van hen raakte direct zijn rijbewijs kwijt omdat hij 125 km/u reed waar 70 km/u mag worden gereden.