CDA

CDA
12-11-04
Verhagen: Spiraal van radicalisering moet worden doorbroken Afgelopen donderdag is in de Tweede Kamer gedebatteerd over de moord op Theo van Gogh en de gebeurtenissen die daarop volgden. Een reeks van gebeurtenissen die indruisen tegen alle waarden waar ons land voor staat zoals tolerantie, verdraagzaamheid en verscheidenheid, aldus CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen.

Een reeks van gebeurtenissen die indruisen tegen alle waarden waar ons land voor staat zoals tolerantie, verdraagzaamheid en verscheidenheid, aldus CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen tijdens het debat werd gesproken over de noodzaak om de spiraal van extremisme en radicalisering in ons land te stuiten.

Verhagen: De noodzaak om extremisme aan te pakken, is niet alleen gebleken door de brute moord op Van Gogh en doodsbedreigingen, maar ook uit de gebeurtenissen deze week in Den Haag en Uden. We zullen ons teweer moeten stellen tegen radicalisme en terrorisme. We mogen niet toestaan dat een kleine groep extremisten het leven verzuurt van alle mensen van goede wil. Daarom moeten we laten zien dat autochtonen en allochtonen samen staan voor een keiharde aanpak van radicalisering.

De CDA-fractievoorzitter onderstreepte tijdens het debat dat het noodzakelijk is om ter bescherming van onze samenleving extra maatregelen te nemen. Het gevaar van terrorisme is groter en ongrijpbaarder gebleken dan voor mogelijk werd gehouden en Nederland is dus veel kwetsbaarder dan wij dachten. Daarom moet gekeken worden naar mogelijkheden van de AIVD en naar de opsporingsbevoegdheden van justitie om potentiële terroristen op te sporen, aldus Verhagen. Verder benadrukte Verhagen dat gegeven de ernst van de situatie en de daadkracht die nu van de poltiek wordt gevraagd, zwartepieten nu het laatste is wat moet gebeuren. Verhagen: Wel moeten wij waar nodig lessen trekken voor de toekomst. Wij moeten de inlichtingendienst de mogelijkheid geven om het werk wat wij van hen vragen werkelijk te doen.

Verhagen: Verder moet worden doorgepakt met het oppakken van potentiële terroristen.Veiligheid gaat echt boven privacy. Daar is ook draagvlak voor onder de bevolking. Wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen. Na de aanslagen in Madrid vroegen wij het kabinet doortastend op te treden. Er kwam veel kritiek op de voorstellen die het kabinet vervolgens deed, omdat deze te ver zouden gaan. De moord op van Gogh heeft echter laten zien dat de noodzaak er wel zeker is. Bij serieuze aanwijzingen zal opgetreden moeten worden. Je kunt niet wachten tot je voor de volle 100% zeker weet dat er een terroristische cel aanwezig is.

De vrijheid van meningsuiting moet recht overeind blijven. Deze wordt alleen beperkt door de grenzen van de wet. Theo van Gogh ging heel ver met zijn mening. Maar het stond een ieder vrij om met hem in debat te gaan en desnoods een aanklacht tegen hem in te dienen. Niets rechtvaardigt een moord of is een excuus voor een aanslag.

Tegelijkertijd moeten we wel bij ons zelf te rade gaan hoe we met elkaar omgaan in Nederland. Nadenken over de effecten van datgene wat je zegt. Dat heeft te maken met fatsoen en met waarden en normen. Daarbij zal de overheid op moeten treden als met een beroep op de vrijheid van meningsuiting aangezet wordt tot haat, tot discriminatie of geweld, aldus Verhagen.

De CDA-fractie heeft al eerder gepleit voor een weerbare democratie. Om de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting te kunnen behouden voor hen die deze grondrechten op een normale manier uitoefenen, dan zullen diegenen die misbruik maken van die grondrechten keihard moeten worden aangepakt. Verhagen: Zo moeten besturen van moskeeën waar wordt opgeroepen tot of gerekruteerd wordt voor de Jihad strafrechtelijk worden vervolgd en imams als ongewenst verklaard het land worden uitgezet. Verder onderstreepte de CDAer dat de Europese samenwerking tussen veiligheidsdiensten moet worden verbeterd en geïntensiveerd.

Verhagen sprakt tijdens het debat uit tevreden te zijn over de spoed waarmee de regering een wetsvoorstel voorbereidt om de Nederlandse nationaliteit af te kunnen nemen van mensen wier activiteiten de essentiële belangen van de staat schaden. Iemand met een dubbele nationaliteit die laat blijken op geen enkele wijze binding te hebben met onze waarden, behoort geen Nederlander te zijn. Zulke mensen horen ons land ook niet in te komen. Daarom is het goed dat de regering aan de grens de toegang gaat weigeren van mensen die in Nederland een radicaal islamitische ideologie gaan verspreiden, aldus Verhagen.

Tenslotte sprak Verhagen uit dat ook de voedingsbodem van die radicalisering weggenomen moet worden. Dat is een kwestie van een lange adem. Daar is een veeleisend integratiebeleid voor nodig. Mensen moeten zich verbonden gaan voelen met de Nederlandse samenleving. Er moet een overdracht van de Nederlandse waarden en normen plaatsvinden. Daar is het kabinet nu mee bezig en daar moet ze nog meer werk van maken.

De hele bijdrage van Maxime Verhagen aan het debat kunt u hier downloaden.