Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Prins Bernhard als stripfiguur

Onderwerp: Prins Bernhard als stripfiguur
Uitzenddatum: Vrij. 12 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Alje Kamphuis

de prins

Het eerste deel van de trilogie Agent Orange ligt morgen in de winkel. In deze satirische strip beschrijven tekenaar Erik Varekamp en tekstschrijver Mick Peet het opzienbarende leven van prins Bernhard, man van prinses Juliana en vader van koningin Beatrix. In Netwerk een reportage.

Duitsland
Het eerste deel beschrijft de jonge jaren van Bernhard in Duitsland. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, sloot Bernhard zich aan bij de motor SA en later bij de SS. Volgens een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zou Bernhard ook lid zijn geweest van de NSDAP.

Rel
De historici Aalders en Hilbrink, die ook aan het stripboek meewerkten, onthulden dit 1996 in hun boek De Affaire Sanders. Het veroorzaakt een enorme rel. Op Kamervragen laat premier Kok weten dat de Prins niet weet hoe hij op de ledenlijst is gekomen en zichzelf nooit heeft opgegeven. Maar in een interview met Elsevier ontkent de Prins zijn lidmaatschap later weer.

Documenten
Achterin het stripboek staan nu drie afschriften van documenten die Aalders in de National Archives in Washington vond. Een ervan zou de ledenadministratiekaart van de NSDAP zijn. Erop vermeld staan de naam van prins Bernhard, zijn adres, geboortedatum en zijn lidmaatschapsnummer, dat ook op andere documenten voorkomt.