Gemeente 's-Hertogenbosch

12-11-2004

's-Hertogenbosch, 12 november 2004

Brief Burgemeester aan inwoners 's-Hertogenbosch inzake extremisme

Op vrijdag 12 november 2004 heb ik naar aanleiding van recente spanningen in Nederland overleg gevoerd met vertegenwoordigers van Islamitische organisaties, politie, openbaar ministerie en welzijnswerk. De moord op Theo van Gogh heeft, hoe je ook over hem dacht, ons allen diep geraakt. Het is schokkend om te constateren, dat mensen denken het recht te hebben met geweld anderen hun mening te kunnen opleggen of het woord te ontnemen. De vrijheid van meningsuiting is een grondrecht dat ons allen toebehoort. Verscheidenheid van standpunten, politieke opvattingen en religies is een kenmerk van onze samenleving.

Ook de gewelddadigheden die elders in Nederland, ja zelfs in onze regio (Eindhoven en Uden) hebben plaats gevonden keur ik ernstig af. Intolerantie, fanatisme en haat jegens elkaar bedreigen de wortels van onze democratie. Het vreedzaam naast elkaar leven van verschillende bevolkingsgroepen moeten we in 's-Hertogenbosch koesteren en actief bevorderen. De politie in onze stad is de afgelopen dagen extra waakzaam geweest om mensen, gebouwen en bijeenkomsten te beschermen. En zal hiermee doorgaan. Maar hier ligt ook een taak voor ouders, leerkrachten en autoriteiten om grenzen te stellen en deze - waar mogelijk - te handhaven.

Laten we er in onze gemeente vooral voor waken dat we samen in gesprek blijven - niet alleen nu, maar het hele jaar door - en respect tonen voor anderen. In onze samenleving is plaats voor discussie, dialoog en ook voor kritiek, maar niet voor extremisme. Daarom zullen wij hard optreden tegen iedere vorm van

gewelddadig extremisme, of dit nu komt van Islamitische zijde of vanuit ultra- rechtse kring.

Ik doe een beroep op u. U als inwoners van deze stad maakt de vrije samenleving die 's-Hertogenbosch heet. De inwoners van de stad maken samen deze vrije samenleving. Daarom vraag ik u respect voor andersdenkenden te tonen en signalen van extremisme te melden.
Als we er ons samen voor inspannen, blijft 's-Hertogenbosch de ontmoetingstad waar voor iedereen plaats is.

Hoogachtend

A.G.J.M. Rombouts
Burgemeester