Gemeente Den Haag

november 2004
Merovingisch Krijgersgraf gevonden in Haags Duingebied (12 november)

In het waterwin- en natuurgebied Solleveld, op de grens van Den Haag en Monster, zijn de afgelopen weken enkele bijzondere archeologische vondsten gedaan. De belangrijkste vondst is een krijgersgraf met daarin veel wapens, zoals een lans, een lang en een kort zwaard en onderdelen van een schild. De vondsten uit het krijgersgraf zijn de afgelopen dagen succesvol gelicht en worden gerestaureerd en geconserveerd.

Grafveld
Het krijgersgraf is onderdeel van een grafveld uit de vroege Middeleeuwen, de Merovingische periode (6e-7e eeuw na Chr.). Naast urnen met crematieresten zijn in het grafveld ook sporen gevonden van een bootvormig graf. In het bootvormige graf zijn onder andere scheepshout, een gesp en glazen kralen gevonden. Ook is er een lijksilhouet blootgelegd. Verder zijn in het gebied sporen gevonden van een kleine nederzetting uit de Volle Middeleeuwen (11e-12e eeuw na Chr.). Belangrijke vondst hierbij zijn de resten van een kleine kalkoven.

Nieuwe Monumentenwet
Met de opdracht voor de opgravingen in Solleveld loopt Duinwaterbedrijf Zuid-Holland vooruit op de nieuwe Monumentenwet. Het voorstel voor de nieuwe Monumentenwet wordt de komende weken behandeld in de Tweede Kamer. Naar verwachting wordt de wet medio 2005 van kracht.

De opdracht voor de opgravingen is door het waterbedrijf verstrekt aan twee partijen, omdat Solleveld uit een Haags deel en een Westlands deel bestaat. Het onderzoek op het Haagse deel wordt uitgevoerd door de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag. Voor het Westlandse deel is de opdracht verstrekt aan het vakteam Archeologie van de gemeente Delft.

Herinrichting Solleveld
Duinwaterbedrijf Zuid-Holland is in september 2004 gestart met de herinrichting van Solleveld. De herinrichting is onderdeel van de natuurherstelprojecten die het bedrijf uitvoert in de duingebieden Meijendel (Wassenaar) en Berkheide (Katwijk). Door te stoppen met de waterwinning in sommige delen van deze duingebieden, krijgt de oorspronkelijk natuur weer een kans. Hierdoor kan het waterbedrijf echter minder water winnen in Meijendel en Berkheide. Daarbij komt nog de toenemende vraag naar drinkwater in de komende jaren door bevolkingsgroei. De productielocatie voor drinkwater in Monster en het aangrenzende duingebied Solleveld worden daarom grondig aangepast. Medio 2006 moet de locatie 8 miljard liter drinkwater per jaar kunnen leveren.

Publiek
Om de opgravingen niet te verstoren, is de locatie niet toegankelijk voor het publiek. De vondsten zullen op korte termijn elders tentoongesteld worden.