Ingezonden persbericht

Grand Opening
Water- slag- en vuurwerk
za 13 november van 20.00 tot 21.00 uur locatie Spaarne/ Damstraat

Heimwee in Haarlem beleeft op 13 november haar indrukwekkende opening.
Over het Spaarne zal een konvooi van boten door lichtbundels varen. Aan boord van een van de boten zal op plaatklokken een compositie van Hans Asselbergs worden uigevoerd door Arnold Marinissen, Miquel Lizandra, Gustan Asselbergs en Hans Asselbergs in samenspel met het carillion van de grote St. Bavo kerk .
De opening zal rond 21.00 uur worden afgesloten met een kort vuurwerk.

Met overrompelende lichteffecten en projecties wordt het begin van de manifestatie gemarkeerd.
Gebouwen en objecten langs de oevers van het Spaarne ondergaan een schitterende gedaanteverwisseling.
De Grand Opening speelt zich s avonds af, langs het mooiste stuk van de rivier, de sierlijke S-bocht vanaf de Prinsenbrug tot aan de Melkbrug.
Openingshandeling Onderdeel van de Grand Opening is de officiële plechtigheid door burgemeester Jaap Pop.
Hij zal het startsein voor HEIMWEE in Haarlem geven door het kunstproject Belicht Heimwee in werking te stellen.
De ceremonie heeft plaats van 20.00 uur tot 21.00 uur tussen de Gravestenenbrug en de Melkbrug, ter hoogte van de Damstraat en Teylers Museum.

Belicht HEIMWEE
13 nov t/m 27 nov 20.00-00.00 uur locatie:
Langs het Spaarne en in de Damstraat: Melkbrug, Damstraat, Gravestenenbrug, Vissersbocht, Scheepmakersdijk, Catharijnebrug, Koudenhorn, Friese Varkensmarkt, Prinsenbrug Aan de oevers van het Spaarne, in het hart van de stad, beelden tien kunstenaars het thema heimwee uit op acht verschillende locaties. Onder het motto Belicht HEIMWEE geven zij bijzondere gebouwen een gloedvolle extra dimensie. Klaar Valkhoff projecteert een lopende tekst op de nieuwe Rechtbank in de Damstraat. Deze lijkt te verwijzen naar het gebouw, maar heeft vooral een existentialistisch getinte, diepere laag. Isabelle Duval en Chester Gibs bestrijken met hun fantasievolle, tekenachtige projecties het voormalige kantoor van drukkerij Enschedé. De bijdrage van Renate Schwarz is het enige onderdeel dat interactief genoemd kan worden en bestaat uit een rebus. Deze wordt geprojecteerd op de kroonlijst van het gebouw van de Maatschappij der Wetenschappen. Daar schuin tegenover, op de gevel van Teylers Museum, toont Cor Dera een pakkende projectie die bestaat uit een natuurbeeld dat samenhangt met de museumcollectie.
Olivia Glebbeek neemt met fraaie kleureffecten het middelste van de drie torenachtige gebouwtjes aan de Scheepmakersdijk voor haar rekening. Tamar Frank speelt met het thema moeder en kind door gevangenis De Koepel met pulserend licht te koppelen aan het brugwachtershuisje van de Catharijnebrug. Frans van Heiningen laat de wieken van de Molen De Adriaan oplichten en verwijst daarbij naar de symbolische functie van de molen als baken in ons leven. De achterzijde van de gebouwen van Cavex, producent van tandheelkundige producten, wordt in beslag genomen door een projectie van Margreet Bouman die de wanhopige kant van heimwee verwoordt én verbeeldt. Bethany de Forest tenslotte laat brokstukken uit haar herinnering als puzzelstukjes reflecteren in een projectie van een waterpartij op de achtergevel van basisschool De Kring. concept Belicht Heimwee : tentoonstellingsmaker Aart van der Kuijl i.s.m. projectiekunstenaar Frans van Heiningen.

Om 21.00 uur vindt de opening plaats van de expositie bij deSchoneKunsten|galerie (Donkere Spaarne 32). Prinsenbrug Melkbrug.

Heimweevaart langs Belicht Heimwee door Woltheus cruises:
Tijdens HEIMWEE in Haarlem verzorgt Woltheus Cruises heimweevaarten langs Belicht Heimwee , waar gebouwen en objecten langs de oevers aan het Spaarne een schitterende gedaantverwisseling hebben ondergaan.
Op zaterdag 13 november is de eerste vaart om 21.00 uur.
Van zondag 14 tot en met zaterdag 27 november wordt er dagelijks
om 20.00 uur en om 21.00 uur afgevaren.
De vaarten duren ongeveer 45 minuten en kosten ¬ 2,50 per persoon.
Reserveren is noodzakelijk bij Woltheus Cruises 023 5357723.
Afvaarten vinden plaats vanaf het Spaarne 11a tegenover het Teylers Museum.

Heimwee bij de Horeca:
De horeca langs en in de nabijheid van het Spaarne draagt deze avond bij aan de feestelijke sfeer met speciale menu s, cocktails, muziek en voorstellingen.
U kunt terecht bij onder meer: Eten en Drinken, Grand Café Nobel, , De Waag, Café Koops, t Teylertje, La Plume, Quatre mains , De Nieuwe Karmeliet, De Roemer, Ma Brown s, Broodje ouderwets, Café het kantoor, Espresso Theater
Lambermon s Eigenwijze Kooktheater serveert maaltijden met Heimwee naar verloren smaken (denk aan reservering: www.lambermons.nl). Zie voor meer informatie, telefoonnummers en reserveringen www.heimwee.net en Haarlems Dagblad.

Groet michèle