Ingezonden persbericht

Nieuws op www.wijninfo.nl

Wijnoogst Alsace 2004: mooi evenwichtig en fris!

P E R S B E R I C H T

Rotterdam, 12 november 2004

Na het buitengewone wijnjaar 2003 lijkt 2004 weer een 'normaal' jaar te zijn geworden. De winter verliep normaal met een lichte dooiperiode eind januari en met een tekort aan neerslag. Aan het begin van de lente was het weer wisselvallig en bewolkt. Half april vond de uitbotting van de stokken plaats, maar was was het nog steeds droog. Men vreesde daarom voor een verslechtering van de klimatologische omstandigheden, zoals te zien was in 2003. Tegen half juni kregen de wijnboeren hun vertrouwen weer terug. De bloeiperiode was normaal verlopen en ook had het inmiddels al weer geregend. Door het vocht ontstond er wel een plotselinge toename van oïdium, waardoor men extra oplettend moest zijn. Ook begon een vrij groot aantal producenten in juli al met de "groene oogst" om het rendement zo goed mogelijk in de hand te houden. De maand augustus werd door veel regen gekenmerkt, maar in september was er weer sprake van gunstige omstandigheden die voor een voorspoedige rijping en een goede sanitaire staat van de druiven zorgden.

De oogstdata van 2004:

AOC Crémant d'Alsace

20 september voor alle druiven waar Crémant van gemaakt mag worden

AOC Alsace

30 september voor Auxerrois, Muscat en Pinot Noir

4 oktober voor Chasselas, Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Pinot Gris, Savagnin Rose (Klevener de Heiligenstein)

11 oktober voor Gewurztraminer

AOC Alsace Grand Cru

30 september voor Muscat

4 oktober voor Pinot Gris en Riesling

11 oktober voor Gewurztraminer

De oogst van de Vendanges Tardives en de Sélections de Grains Nobles mag 15 dagen na de officiële oogstdata per appellation en cépage van start gaan.

Gelet op het evenwicht van dit wijnjaar en bedacht op de typische eigenschappen van de Alsace wijnen, heeft de overkoepelende brancheorganisatie CIVA de producenten op het belang gewezen van een goed oogstbeleid, zodat er droge wijnen met een goede balans gemaakt kunnen worden.

Factoren die de kwaliteit van 2003 bepalen zijn de perfecte rijpheid van de druiven, de uitstekende sanitaire staat van de wijngaard en een bijzonder mooie zuurgraad. De Crémants onderscheiden zich door hun finesse, terwijl stille wijnen als Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling en Pinot Gris mooi in balans, verfijnd en vooral ook heel aromatisch zijn. Gewurztraminer is dit jaar uitgesproken fruitig. Pinot Noir heeft niet dezelfde kleurintensiteit als in 2003, maar is niettemin erg elegant en mooi van kleur.

Door het verslechterende weer in de tweede helft van oktober waren de producenten genoodzaakt om de oogst snel af te ronden om zo het karakteristieke evenwicht van dit wijnjaar te behouden.

De oogst bedraagt ongeveer 1.207.000 hl, een stijging ten opzichte van voorgaande jaren.



Ingezonden persbericht