Ingezonden persbericht

Nieuws op www.wijninfo.nl

Wijnoogst 2004 Roussillon: klein in volume, fris en elegant van karakter!

P e r s b e r i c h t

Rotterdam, 12 november 2004

Net als in 2003 is de wijnoogst in 2004 bescheiden van omvang. Dit komt met name doordat het rijpingsproces laat op gang kwam én doordat de wijngaarden werden geplaagd door een parasiet. Kenmerkend voor de wijnen zijn echter hun frisheid, fruit en elegantie.

Weer vertraagt het rijpingsproces

2004 begon met overvloedige neerslag in winter en lente, maar na de hete droge zomer van 2003 kwam de vernieuwde watervoorraad de wijngaardbodems alleen maar ten goede. Februari en maart waren koud, wat leidde tot vertraging van de uitbotting. Omdat ook mei fris was, kwam de bloei later op gang dan normaal. Dit heeft echter wel geleid tot een goede homogeniteit in de wijngaarden. De zomer kon de vertraging in de rijping niet goedmaken, ondanks dat het eind juli en in augustus erg warm was. September was ook zonnig en warm. De eerste regenbuien die schade dreigden aan te richten in de wijngaard werden gelukkig gevolgd door een krachtige Tramontane die de druiven weer droog blies.

Latere oogst dan normaal

De oogst is een week later begonnen dan normaal. Vooral de vroegrijpe druiven hebben hier last van gehad. Wanneer 2003 wordt gekenmerkt door de vroegrijpheid en de hitte, dan is 2004 hier wel het tegenovergestelde van. De druiven hadden een mooie omvang en waren rijk aan sap. Ook was er sprake van een goede zuurgraad en een behoorlijke concentratie van suiker.

Bescheiden opbrengst

Kwantitatief gezien heeft 2994 een bescheiden oogst opgeleverd, in omvang vergelijkbaar met die in 2003. Vooral door de heftigheid van de derde generatie van de parasiet Eudémis is er belangrijk volumeverlies geleden. In de getroffen gebieden waren veel wijnboeren namelijk gedwongen om een rigoureuze selectie uit te voeren.

Fruitig, fris en elegant

De eerste proeverijen van 2004 laten totaal anders getypeerde wijnen zien dan in 2003: De witte wijnen zijn levendig van karakter met goed ontwikkelde aroma's. De rosés, nog steeds in opkomst, hebben fruitige aroma's, frisheid en een mooie balans.

De rode wijnen op hun beurt worden gekenmerkt door hun fruit met soepele tannines en een plezierige zuurgraad. Het zijn over het algemeen makkelijk toegankelijke wijnen die het best jong gedronken kunnen worden. Daarnaast zijn er ook krachtige bewaarwijnen met meer structuur te vinden.

De Muscats tenslotte, onderworpen aan een strenge selectie, beloven voor aangename verrassingen te zorgen.

Samengevat: 2004 is een jaar waarin de rijping langzamer op gang kwam dan normaal en met een bescheiden oogst, maar met frisse, fruitige en elegante wijnen!