PvdA Groningen


Publ. datum: 31/10/04
Gewijzigd: 31/10/04


Holle retoriek
De SP komt niet verder dan holle retoriek. De PvdA komt wel met plannen.

door Frank de Vries Fractievoorzitter

Het is in Groningen niet pluis. Althans dat vindt de SP. Deze partij vindt dat de gemeente Groningen een a-sociaal beleid voert. De gemeente houdt geen rekening met de minima en bezuinigt op een verkeerde manier. Volgens de SP waait hier in Groningen een al even ijzige wind als in Den Haag. De enige partij die zich daartegen verzet is de SP. De PvdA lijkt zich samen met Groen Links weinig van de sociaal zwakkeren aan te dringen.

De SP heeft op één punt natuurlijk volkomen gelijk. Het Kabinet-Balkenende II deugt niet. Maar gelukkig zijn er meer partijen die dat vinden. De PvdA voorop. Hierin liggen de verschillen dus niet. De SP verwijt de PvdA en Groen Links dat ze te weinig doen om de gevolgen van dat landelijke beleid voor burgers bij te stellen. Tot zover de kritiek van de SP. Nu de feiten.

Eerst in eigen huis
De gemeente Groningen moet bezuinigen en fors ook. De gemeente doet dat door in de eerste plaats door stevig te snijden in de eigen organisatie. In totaal verdwijnen er ruim 350 arbeidsplaatsen. Dat is nogal wat. Het geeft in elk geval aan dat de gemeente eerst orde op zaken stelt in eigen huis, alvorens mensen lastig te vallen met hogere lasten of verdwijning van voorzieningen. Dat zijn pijnlijke keuzes, die wij uiteindelijk verantwoord én sociaal vinden. De PvdA tekent hiervoor.

Sociaal beleid
De gemeente moet bezuinigingen omdat de inkomsten terug lopen. Er is minder geld in het gemeentefonds en ook minder geld voor specifieke projecten. In die zin staat de gemeente om het maar even cru te zeggen `met de kloten voor het blok'. In de gemeentebegroting is op een aantal gerichte plaatsen ruimte gemaakt om de effecten van de Haagse bezuinigingen op te vangen. Ik noem twee voorbeelden. In de eerste plaats kiezen we ervoor om extra structurele middelen beschikbaar te stellen voor het minimabeleid. Het gaat daarbij om 500.000 euro per jaar. In de tweede plaats investeert de gemeente de komende twee jaren bijna 5 miljoen euro in de sociale werkvoorziening (DSW). Niet sociaal genoeg?
Er is meer. De cruciale vraag is hoe Groningen de komende jaren zelf `de motor draaiende' weet te houden. De kwetsbare economie van Groningen vraagt om een doelgericht economisch beleid. De begroting die nu voor ligt maakt op een aantal punten uitdrukkelijke keuzes om te investeren in de stad. Dat is ook noodzakelijk. We hebben niet de luxe in deze stad met de armen over elkaar te zitten. Er moet brood op de plank. Dat vraagt om investeringen, ook van de gemeente. Het beste sociaal-beleid is werkgelegenheidsbeleid. Dáár hoor ik de SP nooit over.

Holle retoriek SP
Kijkend naar deze gemeentebegroting kan ik maar één conclusie trekken. Hier ligt een afgewogen begroting waarin sociale en rechtvaardige keuzes worden gemaakt. De SP slaat echt de plank mis. Natuurlijk is er op detailniveau kritiek mogelijk. Niet alle voorstellen zijn even verstandig. Op die punten is bijstelling noodzakelijk. Daar zal de PvdA dan voor zorgen. De SP komt intussen niet verder dan holle retoriek uit de oppositiebanken. Een partij die zich zo opstelt moet daar vooral blijven zitten.

Reactie Er is 1 reactie
vr 12/11/04
Harry Perton Volgens mij zat er in de eerdere site-versie meer peper in die laatste alinea. De tomatensoep is dus al niet zo heet meer.

Powered by Websyndicate PvdA Groningen © 2004. Alle rechten voorbehouden.