HUMANITAS

Project voor jonge gedetineerde Marokkanen wint Humanitasprijs

Zaterdag 13 oktober reikt Humanitas - alweer voor de negende keer - op de Algemene Vergadering van Afgevaardigden in Utrecht de Jan Renken Prijs en de stimuleringsprijs uit. De prijzen zijn een blijk van waardering van de vereniging voor een afdeling of groep die met een vrijwilligersproject of activiteit een belangrijke bijdrage levert aan de opbouw van de vereniging. De Jan Renken Prijs bestaat uit een kunstwerk en 5.000 euro. De stimuleringsprijs bedraagt 1.000 euro.

Project voor gedetineerde jong volwassen Marokkanen (afdeling Haagland) wint de Jan Renken Prijs

In het project Jong Volwassen Gedetineerde Marokkanen bieden vrijwilligers ondersteuning aan gedetineerde jong volwassen Marokkanen (18 t/m 25 jaar) in het huis van bewaring in Scheveningen. De vrijwilligers leveren een positieve bijdrage aan de mogelijkheden voor gedetineerden om zich na detentie weer een plaats in de samenleving te verwerven. Dit doen zij door de doelgroep te stimuleren na te denken over de (eigen) toekomst en het nemen van een eigen verantwoordelijkheid. In themabijeenkomsten worden voor de doelgroep relevante thema's behandeld, met behulp van verschillende instrumenten, zoals spel, film, gedichten, stellingen etc. die aansluiten bij de belevingswereld van de groep.

In deze tijd van verharding en toenemende tegenstellingen is het belangrijk om een signaal af te geven dat laat zien dat er positief gewerkt wordt aan integratie en toekomstkansen voor Marokkanen. Het project wordt uitgevoerd door hoog opgeleide Marokkanen die als rolmodel kunnen dienen voor de doelgroep en dat maakt dit project in de ogen van de jury extra interessant. Het geeft in dubbele zin aan dat Marokkanen er weer bijhoren en verbetert het imago van deze groep.

TOP! van SAMAH wint de stimuleringsprijs

TOP! is gericht op het bieden van een toekomstperspectief aan ama's, door hen in staat te stellen onderwijs te volgen of een eigen onderneming te starten, wanneer zij moeten terugkeren naar hun land van herkomst, door middel van financiële ondersteuning door donateurs. De Stichting Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers Humanitas (SAMAH) wil op zoek naar zogenaamde 'Toppers', gastouders die bereid zijn zich na het vertrek van de jongere voor een bepaalde periode financieel te binden, in de vorm van een maandelijkse donatie.

Ook hier is in de ogen van de jury sprake van een belangrijke doelgroep: jonge asielzoekers die de keuze hebben tussen illegaliteit in Nederland of terugkeer naar het land van herkomst. En als dat laatste dan onvermijdelijk is, dan moeten deze jongeren in ieder geval een perspectief hebben en iemand die zich ook dan om hen bekommert. Dat is precies wat dit project wil gaan bieden.

Humanitas
Humanitas komt op voor een samenleving waarin mensen actief vorm geven aan hun eigen leven en verantwoordelijkheid nemen voor het samenleven met elkaar. Deze humanistische uitgangspunten vertaalt Humanitas in diensten van-mens-tot-mens op de gebieden van welzijn, wonen en zorg.
Duizenden vrijwilligers van Humanitas zetten zich onder meer in voor maatschappelijke activering en het verwerken van verdriet. Verder organiseren ze kindervakanties, helpen bij de financiën en bieden opvoedingsondersteuning. De beroepskrachten van de werkstichtingen richten zich onder andere op kinderopvang, ouderenhuisvesting, inkomensbeheer en dienstverlening aan mensen met een handicap of behartigen de belangen van alleenstaande minderjarige asielzoekers. In 2005 bestaat Humanitas zestig jaar.

Stichting Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers Humanitas (SAMAH) Nederland telt naar schatting 12.000 ama's (alleenstaande minderjarige asielzoekers) en zo'n 15.000 18- tot 23-jarige asielzoekers. SAMAH zet zich in voor de belangen van deze groep mensen en heeft intensief contact met hen. Er is een landelijk telefonisch meldpunt voor ama's, voogden, begeleiders en andere betrokkenen. Daarnaast verstrekt SAMAH informatie voor en over ama's en kaart zij ontwikkelingen aan in politiek Den Haag. Ook werkt de stichting aan nieuwe projecten en stemt ze bestaande initiatieven op elkaar af. Met vrijwilligersorganisaties zoals Humanitas worden plaatselijk ama-projecten opgezet, bijvoorbeeld maatjes- en gastouderprojecten. Daarnaast geeft SAMAH training, voorlichting en advies.