Protestantse Kerk in Nederland


De wereldkerk op een vierkante kilometer

(4-11-2004)

Op zaterdag 13 november viert de Nederlandse Zendingsraad (NZR) zijn 75 jarig jubileum. De plaats van samenkomst is in de Scots International Church
in de wijk Cool te Rotterdam.
jubeleumlogo(2).jpg De Nederlandse Zendingsraad is het platform van Nederlandse kerken en organisaties voor de uitwisseling van gedachten en ideeën op het terrein van de zending in de breedste zin van het woord.

Ooit vertrokken Nederlandse zendelingen via deze havenstad naar verre en vreemde streken. Op de plek waar zij scheep gingen, wonen vandaag de vreemdelingen zelf. In de wijk Cool was dertig jaar geleden bijna geen christen meer te vinden. Nu bloeien er talrijke kerken en gemeenschappen van niet-westerse christenen. Zij zijn op zoek naar hun plaats in de Nederlandse samenleving; velen maken zich zorgen hun identiteit en hun inburgering.
Vaak oordelen de samenleving en de politiek negatief over de ontwikkelingen. Ook de witte kerken weten er moeilijk raad mee.

De Nederlandse Zendingsraad ziet in de veelkleurige aanwezigheid van deze migrantenkerken het aanbreken van een nieuw missionair tijdperk. Reden om het 75 jarig jubileum te vieren binnen een vierkante kilometer wereldkerk in onze havenstad, waar toekomstige vormen van kerk en missionaire presentie zichtbaar worden. De wervende aanwezigheid van de nieuwe kerken van het Zuiden daagt uit tot het gaan van nieuwe wegen in zending en oecumene.

In een feestelijk programma van viering en bezinning wordt een beeld gegeven van de nieuwe werkelijkheid van kerk in Cool. Naast de plenaire samenkomst in de Scots International Church, zijn er in kerkruimten verspreid over de buurt workshops ter kennismaking met een zevental migrantenkerken.
Wie zijn zij eigenlijk en wat willen zij? Wat betekenen zij voor de mensen en welke positieve rol spelen zij in de samenleving?

Inlichtingen en opgaven bij: Nederlandse Zendingsraad, (030) 880 17 60, nzr@antenna.nl, www.zendingsraad.nl