Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

04-11-2004
Jubileumtoernooi Goalballvereniging de Dwarsliggers Wethouders Edam-Volendam tegen wethouders Zaanstad

Joop van de Water

Op zaterdag 13 november a.s. viert Goalballvereniging De Dwarsliggers haar vijftienjarig bestaan met een groots opgezet toernooi. Om 10.00 uur zal een heuse strijd losbarsten in sporthal Het Bolwerck in Edam. Wethouder Schouten van gemeente Edam/Volendam en wethouder Loggen van gemeente Zaanstad hebben ditmaal hun nette pak verruild voor een sportoutfit en gaan het tegen elkaar opnemen in een partij goalball. Uiteraard zullen de beide wethouders hun uiterste best doen de strijd in hun eigen voordeel te beslechten. Wie trekt er aan het kortste eind en gaat uiteindelijk met de overwinning naar huis? Ook zo nieuwsgierig? Kom dan kijken! Om 10.15 uur starten de officiële wedstrijden met goalballteams uit alle hoeken van Nederland. De prijsuitreiking vindt plaats om 17.00 uur en de toegang is gratis.

Goalballvereniging De Dwarsliggers bestaat sinds 1989. Een toepasselijke naam als men bedenkt dat de sporters op de grond voor hun doel liggen om de tegenpartij het scoren te beletten. Goalball is een balsport die oorspronkelijk ontwikkeld is voor mensen met een visuele beperking. Maar ook door mensen die goed kunnen zien is deze sport uitstekend te beoefenen. Alle spelers dragen een afgeplakte skibril zodat voor wat betreft het 'zien' iedereen gelijk is. Het spel wordt gespeeld met een rubberbal met belletjes aan de binnenkant. Met deze bal wordt onderhands gegooid of gerold. Omdat de bal bijna niet te horen is wordt altijd binnen gespeeld. Een goalballteam bestaat uit drie spelers, een middenspeler en twee vleugelspelers. Zij hebben als taak het doel, dat negen meter breed is, te verdedigen door zich voor de bal te werpen. Daarnaast moeten zij proberen te scoren door de bal bij de tegenpartij wel over de doellijn te krijgen.

Wim Hoogterp, secretaris van goalballvereniging De Dwarsliggers is razend enthousiast over zijn sport. Uiterste concentratie, spanning en reactievermogen, dat zijn volgens Hoogterp, de ingrediënten die de sport zo boeiend maken. ,,Het is een kwestie van puur vertrouwen op het gehoor en gevoel. Goalball is een sport die heel erg op concentratie en oriëntatie is gericht. Tijdens wedstrijden wordt dan ook van het publiek absolute stilte verwacht. Daarnaast heb je conditie nodig om gedurende het spel je concentratie te kunnen vasthouden en daarnaast heb je kracht nodig om de bal hard te kunnen gooien. Na een partij goalball kom ik dan ook flink bezweet het veld af."

De vereniging hoop ook met dit toernooi meer bekendheid te geven aan deze tak van sport. Hoogterp: ,,We hopen dat mensen er achter komen hoe leuk sporten kan zijn, ook al zie je niet wat je doet. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat sport heel goed is voor mensen. Het is een goede remedie om het lichaam fit te houden." De Dwarsliggers trainen elke woendagavond van 18.30 uur tot 20.00 uur in de gymzaal aan de Langemeerstraat, hoek Twiskepolderstraat in Edam. Iedereen is van harte welkom om een keer mee te doen. ,, Helaas zijn er nog veel mensen die zichzelf isoleren en dat is beslist niet nodig. Kom gewoon een keer langs en doe mee! Het is niet alleen goed voor je, maar ook erg gezellig!", zegt Hoogterp enthousiast.

Voor meer informatie over goalball kunt u contact opnemen met Wim Hoogterp, telefoon: (0299) 644 288. Of kijk op www.goalball.nl Mocht u geïnteresseerd zijn in een persoonlijk sportadvies of wenst u meer informatie met betrekking tot aangepast sporten, dan kunt u contact opnemen met de regiomedewerker aangepast sporten Diane van den Brand, telefoon (075) 653 99 71 of mail naar
dvandenbrand@sportservicezaanstad.nl