Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport is uit, no. 8, november/december 2004

08/11/2004

Lochem, 8 november 2004
DAT GAAT NAAR DEN BOSCH TOE...Het weekend van 13 en 14 november heeft kennelijk een magische aantrekkingskracht op organisatoren want maar liefst een drietal beurzen openen op die dagen hun deuren. Op de eerste plaats natuurlijk Paard & Koets in de Brabanthallen. Dan zijn er de kijkdagen van de rijtuigenveiling in museum La Diligence in Heerlen en tot slot de opendeurdagen van Van den Heuvel en Van der Wiel. Fout gepland? Wel nee, u moet er gewoon voor zorgen dit hele weekend vrij te houden, zodat u in staat bent meerdere beurzen te bezoeken. Het wordt dus een weekend van combineren, maar daar zijn menners toch juist goed in.

'GYMNASTIEK IN HET GAREEL' Liefhebbers van het dressuurmatig mennen hebben er lang op moeten wachten, maar het zit er nu toch echt aan te komen. Onder de titel 'Gymnastiek in het Gareel', verschijnt begin volgend jaar een boek waarin alle aspecten van het correct en met gevoel mennen, uitgebreid aan bod komen. Helder uit de doeken gedaan door topmenster en instructrice Ilona Mens en rijkelijk voorzien van verhelderende illustraties, zal deze uitgave hèt antwoord zijn op vele mennersvragen. Madeleinde Calkoen maakte alvast een voorbeschouwing.

CHARDON CLINIC BIJ PAARD & KOETS Drievoudig wereldkampioen, begenadigd verteller en instructeur IJsbrand Chardon geeft op vrijdagavond 12 november tijdens Paard & Koets een mega clinic. Gedurende twee uur zal hij op geheel eigen, onderhoudende, verfrissende en enthousiaste wijze zijn kennis met het publiek delen. Deze leerzame clinic is een absolute 'must' voor menners uit alle gelederen, van recreatiemenner tot topmenner; IJsbrand geeft een grondige uitleg van het hoe en waarom van bepaalde dingen, waardoor je spontaan zin krijgt om thuis met je eigen span aan de slag te gaan! De clinic is een gezamenlijk inititatief van PAVO en MenSport. Een voorbeschouwing van Cindy Velstra

FABELS EN FEITEN OVER DROES Vrijwel iedere paardenhouder krijgt bij het horen van het woord 'droes' visioenen van een doodziek paard, met grote gele klodders neusuitvloeiing, een flinke quarantaineperiode en dus ook een verloren wedstrijdseizoen. Een besmetting met droes kan je paard inderdaad doodziek maken, maar de schade kan ook beperkt blijven tot een schijnbaar 'gewone' verkoudheid. Met dierenarts Alexander Bus van paardenkliniek 'de Veluwe' zet MenSport fabels en feiten over droes op een rij.

VARIATIE VOOR DE WAGEN 'Alweer een robuuste pony', was mijn reactie toen ik hoorde dat de Highland pony dit jaar voor het eerst zijn opwachting zal maken op Paard & Koets. Lopen er nog niet genoeg stoere pony's en paardjes voor de wagen in Nederland en België? Wat biedt deze nieuwe ster aan het ponyfirnament wat een Fjord, IJslander of Haflinger niet heeft? En wat kan hij betekenen voor de wedstrijd en recreatiemenner? Meike Merks bezocht fokkers en gebruikers. Ook de fotoreportage is van haar.

MENSPORT JUBILEUM RALLY Een grote schare goedgemutste MenSportmenners, een schitterende omgeving, uitgelezen menweer en niet te vergeten de super gemotiveerde vrijwilligers van mensociëteit 'Onder de Kastanje' maakten de MenSport Jubileumrally tot een onvergetelijke gebeurtenis. En hoewel bijna alle deelnemers wel ergens verkeerd reden en zo de nodige extra kilometers toevoegden aan de fraai uitgezette, maar ook pittige route, werd er niet gemopperd. 'Een dag met een gouden randje', stond te lezen in het gastenboek van Bob van Asselt. En dat was het zeker, letterlijk en figuurlijk. Want de rally was niet alleen heel gezellig, hij leverde ook een mooi geldbedrag op, dat geheel ten goede kwam aan de week daarna gehouden tocht voor gehandicapte menners.

GEZONDHEIDSPROBLEMEN OPGELOST? Op zondag 3 oktober trad wetenschapper ir. Leen Taal in Westerbork naar buiten met de resultaten van zijn tien jaar durende wetenschappelijke zoektocht naar de gezondheidsproblemen bij paarden. Het meest aansprekende en zichtbare probleem is het staart en maneneczeem, een aandoening waarvan zowel de paarden als hun eigenaars horendol worden.

FIER OP DE 'FLANDER' Paarden keren weer terug in de landbouw. Het zal nooit meer op grote schaal gebeuren, maar zij die de stap terug gemaakt hebben, zijn blij met hun keuze. Werken met paarden in de stilte van de natuur, daar knap je als mens immers niét van af. Maar waar haal je zo'n werkpaard vandaan en hoe beleer je hem? De Belg Hans Renders heeft zich al jaren geleden gespecialiseerd in het 'wegwijs maken' van koudbloeden in het boerenwerk. Arjan Wijnstra en Margriet Markerink bezochten hem en maakte kennis met zijn beleerwerk, zijn bedrijfje en zijn ambities. De foto's zijn van Arjan Wijnstra.

OOG VOOR AUTHENTIEK Ogenschijnlijk zelfverzekerd beoordeelt Diederik Kallenberg het deelnemersveld van de Kastelentocht in Doorn en bespreekt de voors en tegens van de verschillende aanspanningen daarna uitvoerig met zijn collegajuryleden. Jureren à la lettre, niets bijzonders zou je zeggen. En dat is ook zo, ware het niet dat dit hoofd van de jury pas eenentwintig jaar jong is. MenSport reisde af naar Leiden en besprak in huize Kallenberg de verschillende facetten van het authentiek gerij met een opmerkelijke vader en zijn nog opmerkelijker zoon. Foto's en tekst; Meike Merks.