BUREAU PETER SCHUITEN
http://www.schuiten.nl

Rotterdamse burgers nemen voortaan zelf het initiatief

Persbericht/persuitnodiging

Burgers, politici en beleidsmakers voortaan samen aan de slag bij schoon heel en veilig! De inwoners van Rotterdam moeten meer betrokken worden bij het veiliger maken van de stad. Alleen dan kan Rotterdam een écht veilige stad met kwaliteit worden. Dat stelt de SBR, de Vereniging Samenwerkende Bewonersorganisaties Rotterdam, een koepelorganisatie van meer dan tachtig bewonersorganisaties. Om bewoners meer te betrekken bij het veiligheidsbeleid van de gemeente organiseert de SBR een inloopconferentie en infomarkt in Off Corso, Kruiskade 22 op zaterdag 13 november van 10.30 tot 17.00 uur.

Op die dag worden er drie Lagerhuis debatten gehouden. Het eerste debat heeft als titel: 'Willen we elkaar wel begrijpen?'. Om samen aan de slag te gaan met veiligheid moeten we begrip hebben voor elkaars situatie en standpunten. Nu staan jongeren nog teveel tegenover ouderen, allochtonen tegenover autochtonen. Nog teveel kijken we naar elkaar als overlastgevers of veroorzakers van onveiligheid. Tijdens het tweede debat wordt ingegaan op de vraag of Wijk- en buurtmanagement helpt om Rotterdam veiliger te maken. De SBR presenteert op de inloopconferentie een nieuwe aanpak waarbij bewoners hun eigen buurt gaan beheren en managen.
'Rotterdam, kwaliteitsstad' is de titel van het derde en laatste Lagerhuisdebat.
Als Rotterdam eenmaal veilig is dringt de vraag zich op hoe we de stad veilig houden. Een kwaliteitsstad is een stad die zo gebouwd en ingericht is dat bewoners zich er happy voelen en die bewoners en gebruikers oproept hun omgeving schoon en heel te houden. Is Rotterdam kwaliteitsstad een onwerkelijk verzinsel of realiseerbaar? De debatten worden geleid door Ted Langebach en Liesbeth van der Kruit. Burgemeester Ivo Opstelten, wethouder van den Anker, hoofdcommissaris Aad Meijboom, directeuren van gemeentelijke diensten en natuurlijk bewoners van Rotterdam praten mee in de discussies.

Op de infomarkt krijgen bezoekers praktische tips waarmee ze in de eigen buurt direct zelf aan de slag kunnen. Zo krijgt men (inter)actieve informatie van de GGD, de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting, Politie, buurtouders Schiemond, RET, Brandweer, bewonersorganisaties, Vestia, Keurmerk Veilig Wonen, Steunpunt Wonen, Stadstoezicht, Gemeentewerken, ROTEB en vele anderen. Enkele van deze organisaties zullen met ludieke en spectaculaire acties en demonstraties duidelijk maken hoe burgers de eigen buurt schoon, heel en veilig houden.

Op deze dag lanceren de diensten Stadstoezicht, Roteb en Gemeentewerken de campagne: Waarom? Daarom!. Deze campagne is bedoeld om de Rotterdamse burger te activeren om de stad schoon te houden.

Rotterdammers en geïnteresseerden kunnen zich via www.sbr-rotterdam.nl opgeven voor de discussies of een bezoek aan de infomarkt.

Noot voor de redactie.