Ingezonden persbericht


=== persbericht ===

Utrecht, 10 november 2004

Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Ingrijpende gevolgen voor mensen met een verstandelijke handicap

De vereniging Philadelphia organiseert op zaterdag 13 november in Nunspeet een minisymposium met als thema: De gevolgen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor mensen met een verstandelijke handicap en hun familie . Sprekers op het minisymposium zijn staatssecretaris van VWS mevrouw Clemence Ross-van Dorp, CDA Kamerlid Aart Mosterd, de voorzitter van de Raad van Bestuur s Heerenloo Zorggroep Anton Westerlaken en Aaike Kamsteeg, wethouder gemeente Dordrecht.

Als alle plannen doorgaan gaat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) de lichtere vormen van zorg regelen, zoals huishoudelijke verzorging en ondersteuning bij wonen en dagbesteding. Dat valt nu nog voor een belangrijk deel onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De AWBZ regelt straks alleen nog de zwaardere zorg. Ook de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg), de Welzijnswet en delen van de Ziekenhuiswet zullen opgaan in de WMO. De gemeenten worden verantwoordelijk voor de regels, de financiering en de uitvoering van de WMO. Het Persoonsgebonden Budget (PGB) komt met de WMO op de tocht te staan.

Hoe de wet er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Het debat in de Tweede Kamer op 9 december zal daar meer duidelijkheid over geven. De plannen zoals die er nu liggen hebben ingrijpende gevolgen voor mensen met verstandelijke beperkingen. In de AWBZ staan verzekerde rechten, in de WMO slechts voorzieningen. Die geven geen recht op ondersteuning en zorg. Gemeenten kunnen straks dan ook zelf bepalen welke voorzieningen zij willen bieden en welke niet. Gemeenten krijgen wel geld voor de uitvoering van de WMO, maar niet voldoende. Zij mogen zelf bepalen waar zij het geld aan uitgeven. Daar komen geen vaste richtlijnen voor. Omdat iedereen straks een beroep kan doen op de voorzieningen, komen mensen met verstandelijke beperkingen makkelijk in de knel.

De WMO is bedoeld om de kosten van de vergrijzing te beteugelen. Mensen met een verstandelijke handicap mogen daar niet de dupe van worden. Zij zijn hun hele leven lang in meer of mindere mate afhankelijk van ondersteuning en zorg. De vereniging Philadelphia vindt dat in een nieuw financieringsstelsel het recht op zorg en ondersteuning voor deze groep mensen wettelijk verankerd moet blijven, ook als de uitvoering bij gemeenten komt te liggen. Daarnaast kan de vraag gesteld worden of gemeenten voldoende deskundigheid kunnen ontwikkelen om zo n relatief kleine groep medeburgers goed van dienst te zijn.

=== einde persbericht; noot voor de redactie,