Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: KDC-10 en F-16's keren terug uit Kirgizië

Op vliegbasis Eindhoven keren zaterdag 13 november de eerste 100 militairen terug van het F-16 detachement dat heeft deelgenomen aan de NAVO-geleide operatie International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan. Het detachement van in totaal 180 militairen, zes F-16's en een KDC tankervliegtuig heeft vanaf 8 september 2004 van de vliegbasis Manas in Kirgizië de verkiezingen in Afghanistan militair ondersteund. Kolonel Rob de Rave, commandant van vliegbasis Volkel, zal de militairen bij aankomst verwelkomen.

Het Nederlandse detachement is voornamelijk afkomstig van vliegbasis Volkel en deels van vliegbasis Eindhoven. De laatste 80 militairen en de zes F-16's worden in de loop van volgende week terugverwacht. De F-16's van de Koninklijke Luchtmacht hebben in totaal 87 missies (ruim 800 uur) gevlogen. Het KDC-10 tankervliegtuig heeft 36 missies (ruim 200 uur) gevlogen.

De taak van de F-16's was tweeledig. Op de eerste plaats werden de toestellen ingezet om zogenoemde dominante aanwezigheid (show of force) te laten zien. Daarnaast konden ze op bevel van de commandant van de ISAF-veiligheidsmacht worden ingezet voor directe steun aan grondeenheden. De KDC-10 werd ingezet voor het bijtanken van de F-16's en voor strategisch luchttransport. Omdat bij de Afghaanse verkiezingen geen tweede ronde noodzakelijk was, heeft minister Kamp besloten het detachement naar Nederland terug te halen.