---

Nieuwsberichten
---

KDC-10 en F-16´s keren terug uit Kirgizië

11-11-2004 13:55:00

Op de vliegbasis Eindhoven keren zaterdag (13 november) de eerste honderd militairen terug van het F-16 detachement dat deelnam aan de NAVO-geleide operatie International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan. Het detachement van in totaal honderdtachtig militairen, zes F-16´s en een KDC-tankervliegtuig heeft vanaf 8 september 2004 vanaf de vliegbasis Manas in Kirgizië de verkiezingen in Afghanistan militair ondersteund. De commandant van de vliegbasis Volkel, kolonel Rob de Rave, zal de militairen bij aankomst verwelkomen.

Het personeel van het Nederlandse detachement is voornamelijk afkomstig van vliegbasis Volkel en deels van vliegbasis Eindhoven. De laatste tachtig militairen en de zes F-16´s worden in de loop van volgende week terugverwacht. De F-16´s van de Koninklijke Luchtmacht hebben in totaal 87 missies (ruim 800 uur) gevlogen. Het KDC-10 tankervliegtuig vloog 36 missies (ruim 200 uur).

De taak van de F-16's was tweeledig. Op de eerste plaats werden de toestellen ingezet voor zogenoemde dominante aanwezigheid (show of force). Daarnaast konden ze op bevel van de commandant van de ISAF-veiligheidsmacht worden ingezet voor directe steun aan grondeenheden. De KDC-10 had het bijtanken van de F-16s en het verzorgen van strategisch luchttransport als taken.

Omdat bij de Afghaanse verkiezingen geen tweede ronde noodzakelijk was, besloot minister Kamp het detachement naar Nederland terug te halen.

Nieuws Nieuwsberichten