NISB

Sinterklaas bezorgd om weinig bewegende kinderen

Ja, dat was me wat. Vorig jaar is pakjesavond bijna niet doorgegaan, omdat er maar liefst 498 pieten niet fit waren. Ze waren te dik en hadden echt een slechte conditie. Dat komt er natuurlijk van, als ze in de zomer maar een beetje in de Spaanse zon liggen te dutten... Niet alleen de Pieten, maar ook de Nederlandse kinderen bewegen veel te weinig, zo zegt Sinterklaas die met ingang van 13 november weer in Nederland is. Hij maakt zich zorgen dat de Nederlandse kinderen niet actief genoeg zijn. Hij ziet ze s ochtends helemaal niet ontbijten of even snel voor de televisie en s middags na schooltijd spelen met een computerspelletje. Bewegen ze wel? Kinderen horen een uur per dag te hollen, te rennen, tikkertje te spelen en in de boom te klimmen. Welk kind doet dit nog dagelijks?

Sint heeft het bij het rechte eind. Meer dan de helft van de kinderen beweegt te weinig.
Goed nieuws voor de goedheiligman: de feestmaand december wordt dit jaar actief ingevuld. Met de Pietendans en met spelletjes als pepernoten werpen en pakjes verstoppen komen alle kids vanzelf in beweging. En kinderen die het echt goed doen, maken kans op school een echt Pietendiploma te halen!

De nationale beweegcampagne FLASH! staat de Sint en alle pieten bij om dit feest op te zetten. Ook de leerkrachten van de basisscholen krijgen hulp om het sinterklaasfeest dit jaar eens helemaal anders te doen. Alle basisscholen ontvangen deze week een Nieuwsflits voor het basisonderwijs. Met leuke tips om op een eenvoudige manier meer te bewegen. Ook worden de pieten uit de FLASH! soap op Fox Kids en het liedjesprogramma op Z@ppelin (Nederland 3) geĂŻntroduceerd. Leerkrachten kunnen allerlei hulpmiddelen bestellen voor een gezonde en beweeglijke Sinterklaasviering

Deze actie voor gezinnen met kinderen maakt deel uit van de publiekscampagne FLASH! die Nederlanders bewust maakt van de wenselijkheid van een gezonde leefstijl met voldoende lichaamsbeweging. FLASH! legt juist de nadruk op simpele, alledaagse vormen van bewegen: Fietsen, Lopen, Actiemomenten, Sporten en Huishoudelijke klussen. De Nieuwsflits voor het basisonderwijs is tot stand gekomen in samenwerking met de campagne Maak je niet dik! van het Voedingscentrum.


---


---