Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

Vertrek Hr.Ms. Zuiderkruis en C-130 Hercules naar Ivoorkust

Uit voorzorg vertrekt Hr.Ms. Zuiderkruis om 16.30 uur vanmiddag vanuit de haven van Den Helder naar zee. Indien in de komende dagen blijkt dat het nodig is Hr.Ms. Zuiderkruis op te laten stomen voor een eventuele missie naar Ivoorkust, dan is de vaartijd door dit vertrek aanmerkelijk beperkt. Morgenochtend vertrekt vanaf Eindhoven een C-130 naar Dakar in Senegal om zich eveneens voor te bereiden op een missie in Ivoorkust.

Hr.Ms. Zuiderkruis is uitgerust met helikoptercapaciteit en zal na aankomst bij Ivoorkust gereed liggen ter ondersteuning van een eventuele evacuatie van Nederlanders uit Ivoorkust. Aan boord bevindt zich een peloton mariniers die de veiligheid gedurende een eventuele evacuatie moet garanderen.

De C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht zal vanaf zaterdag 13 november in Dakar gereed staan om een eventuele evacuatie van de aanwezige Nederlanders in Ivoorkust te ondersteunen. Aan boord van de C-130 Hercules bevinden zich hulpgoederen van een Franse hulporganisatie. Op het moment dat Hr.Ms. Zuiderkruis aankomt bij Ivoorkust zal de C-130 Hercules terugkeren naar Nederland.

De afgelopen dagen was in Ivoorkust sprake van toenemende spanningen en oplaaiend geweld. In Ivoorkust bevindt zich personeel van de Nederlandse ambassade waaronder een beveiligingsdetachement van de Koninklijke Landmacht. Tevens bevinden zich nog kleine hoeveelheid Nederlanders in het land.