Gemeente Eindhoven

Persbericht: 12 november 2004, no. 263

Gemeentelijke delegatie uit zusterstad Minsk brengt werkbezoek

Internationale aandacht voor Eindhovense aanpak jeugdcriminaliteit

Onder leiding van burgemeester Golub brengt een gemeentelijke delegatie van Partizansky District uit Minsk van 13 tot en met 19 november 2004 een werkbezoek aan Eindhoven. Het doel is kennis te maken met de Eindhovense aanpak van het voorkomen en bestrijden van jeugdcriminaliteit.

Dit bezoek is onderdeel van een tweejarig pilotproject tussen de gemeente Eindhoven en het Partizansky District (70.000 inwoners) in Minsk over voorkomen en bestrijden van jeugdcriminaliteit. Het doel van dit werkbezoek is wederzijds kennis en ervaring uitwisselen.

Onder leiding van het gemeentelijk Bureau Internationale Coördinatie (BIC) brachten in november 2003 vertegenwoordigers van acht Eindhovense organisaties een bezoek aan Minsk: Pleincollege de Burgh, Raad voor de Kinderbescherming, Jeugd Preventie Project/de Combinatie en Politie Zuid Oost Brabant, Bureau Halt, Loket W., Bureau Jeugdzorg en de Stichting Stedenkontakt Eindhoven-Minsk.

Belangrijke conclusies naar aanleiding van het bezoek aan Minsk waren dat beide samenlevingen grote verschillen vertonen, maar dat die juist aanknopingspunten opleveren voor samenwerking. Opvoedingsidealen, positie van de school in het opvoedingsproces, onderwijssysteem, contacten tussen school en ouders en jeugdcultuur liggen ver uit elkaar. Daar komt nog bij dat in Nederland de individualiteit sterk wordt benadrukt en in Wit-Rusland de collectiviteit.

Het bezoek aan Minsk leverde voldoende stof op voor een uitnodiging aan de Wit-Russische counterparts in het Partizansky District voor een tegenbezoek aan Eindhoven.

Alle betrokken Eindhovense organisaties hebben voor onze buitenlandse gasten een programma-onderdeel voorbereid. Het streven is om aan het eind van het bezoek gemeenschappelijke themas vast te stellen waarop het voor organisaties in Eindhoven en Minsk zinvol is om een vervolgproject te organiseren.

© 2004 Gemeente Eindhoven