Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

13/11/04 Koningin bij viering 175 jaar Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst te Den Haag

Hare Majesteit de Koningin woont zaterdagavond 13 november 2004 in de Dr. Anton Philipszaal te Den Haag het jubileumconcert bij ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst (MBT). Het concert wordt uitgevoerd door de jubilerende Toonkunstkoren uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Dordrecht. De koren worden begeleid door het Randstedelijk Begeleidingsorkest. Tijdens het concert wordt Nederlandse koormuziek van 1829 tot 2004 ten gehore gebracht.

De Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst streeft sinds 1829 naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van de muziekbeoefening. De MBT behartigt de belangen van 140 koren die klassieke of lichte muziek beoefenen. Mede door het beheren van fondsen, legaten en stichtingen draagt de MBT bij aan de ontwikkeling van actieve en passieve muziekbeoefening, muziek(vak)onderwijs en historisch onderzoek.

De jubilerende afdelingen van de MBT voeren tijdens het concert werk uit dat zij speciaal voor het eigen jubileum hebben laten vervaardigen. Toonkunst-Utrecht en Toonkunst-Rotterdam voeren een compositie uit voor groot koor en groot orkest van respectievelijk Joost Kleppe en Chiel Meijering. Toonkunst-Den Haag brengt een werk van Jacques Reuland.

Het concert opent met de Mis in As gr.t. van Johannes van Bree (1801-1857). Van Bree schreef dit werk voor het koor 'Nut en Vermaak'dat hij in 1828 oprichtte en dat de kern werd van het koor van de afdeling Amsterdam van de MBT. Toonkunst-Amsterdam voert deze compositie uit onder leiding van Boudewijn Jansen.

Het concert wordt afgesloten met de uitvoering van het Gloria uit de Messe op. 20 van Johannes Verhulst (1816-1891). Het wordt gezongen door een koor dat is samengesteld uit leden van de Toonkunst-koren Rotterdam, Dordrecht, Den Haag en Utrecht onder leiding van Daan Admiraal.