Gemeente Alkmaar


Intocht Sinterklaas in Alkmaar

Gezamenlijk persbericht van NPS en gemeente Alkmaar

Zaterdag 13 november is het weer zo ver. Dan komt Sinterklaas met al z'n pieten aan in Nederland. Dit jaar heeft de Sint ervoor gekozen om af te meren in Alkmaar. De stad langs het Noord-Hollandse Kanaal met zijn prachtige historische centrum, bekend van bijvoorbeeld de kaasmarkt en voetbalvereniging AZ.

Rond 12.15 uur zal de Pakjesboot afmeren aan een ponton bij het Voormeer, vlakbij de Accijnstoren. Daar wordt Sinterklaas door de Alkmaarse burgemeester, mevrouw Marie van Rossen, namens alle kinderen van Nederland welkom geheten.

Vervolgens maakt de Sint met z'n pieten een rondrit door het centrum van de stad via Verdronkenenoord, Zoutstraat, Keetgracht, Oudegracht, Hofstraat, Laat, Kapelsteeg, Vismarkt en dan via de Mient naar het Waagplein. Daar wordt Sinterklaas op een podium ontvangen en door de kinderen toegezongen.

Optredens Alkmaar
Voor een sfeervolle omlijsting bij de aankomst van de Sint aan het Voormeer zorgen het Alkmaarse Zeekadetkorps, het straatorkest De Klinkers en het kinderkoor van het Alkmaarse Centrum voor de Kunsten Artiance.

De stoet die de Sint tijdens zijn tocht door de Alkmaarse binnenstad begeleidt, bestaat uit de Fanfare/Showband Heiloo, een aantal éénwielfietsers van Balanzo, kinderen van de Alkmaarse dansschool De Bruijn-Bonel, het Alkmaarse Kaasdragersgilde, opnieuw De Klinkers en Ponyclub De Schermeerruiters.

Ook op weg naar het Waagplein weet de Sint zich getrakteerd op tal van optredens. Zo verzorgt opnieuw Artiance voor de Sint een theateroptreden, een circusvoorstelling en een dansact. Ook de dansers van De Bruijn-Bonel bezorgen de Sint tijdens de tocht ongetwijfeld een swingende middag met een extra optreden. Zoals ook de vermaarde Alkmaarse straatartiest Bertje Doperwtje tijdens de tocht van de Sint door de binnenstad zijn muziek zal laten klinken.

Eenmaal aangekomen op het Waagplein, waar zich in het toeristenseizoen de befaamde Kaasmarkt afspeelt, kan de Sint genieten van een optreden van de Alkmaarse Jeugdmusicalvereniging Oberon. De belangstellenden die op het Waagplein al staan de wachten op de komst van de Sint, zien in het voorprogramma onder meer een showact van de Alkmaarse Twirling Girls.

Rechtstreekse uitzending
De NPS, de Nederlandse Programma Stichting, zendt het feestelijke gebeuren op 13 november uit van 12.00 uur tot ongeveer 13.15 uur op Nederland 3. Evenals afgelopen jaren wordt op Nederland 2 de intocht uitgezonden met een doventolk. Dat gebeurt al enkele jaren en daarvoor is veel waardering.

Dieuwertje Blok en Rik Hoogendoorn verzorgen samen het commentaar en het verslag langs de route. Regieassistente is Ellen Beckering, productie Jan Dijk en de regie is in de handen van Chester te Nuyl. Eindredacteur van het programma is Ajé Boschhuizen.

2 november 2004