Gemeente Alkmaar


Landelijke intocht Sint brengt tienduizenden op de been

Alkmaar, 3 november 2004

De landelijke intocht van Sint Nicolaas op 13 november 2004 in de historische binnenstad van Alkmaar brengt naar verwachting tienduizenden belangstellenden op de been. De intocht wordt vanaf 12 uur rechtstreeks op televisie uitgezonden op Nederland 3 door de NPS.

Om omstreeks 12.15 uur meert de Pakjesboot af bij het Voormeer. Burgemeester Marie van Rossen heet hem daar welkom, en vervolgens trekt hij met zijn stoet door de binnenstad. De optocht wordt een aantal keren onderbroken voor een optreden. De route en de optredens zijn als volgt:

* Voormeer aankomst Sinterklaas en verwelkoming door de burgemeester
* Bierkade

* Verdronkenoord

* Zoutstraat

* Keetgracht optreden straatmuzikant Bertje Doperwtje op kruising met Oudegracht

* Oudegracht kunstwerk en kindercircus Artiance op Nieuwlandbrug
* Hofstraat dansschool De Bruijn-Bonel op de Hofstraatbrug
* Laat draaiorgel Van de Velde op kruising met Hofstraat en Huigbrouwerstraat

* Kapelsteeg

* Platte Stenenbrug straattheater Artiance
* Visbanken theateract Artiance

* Mient

* Waagplein Sint spreekt de kinderen toe

Beste plek
Door de verwachte grote drukte wordt het voor publiek erg lastig zich te verplaatsen. Daarom adviseert de gemeente Alkmaar belangstellenden de optocht vanaf één locatie te bekijken. Publiek kan langs de optocht plaatsnemen achter de dranghekken, maar niet op de bruggen, de Hofstraat, de Kapelsteeg en de oostzijde van de Mient.

Op het Waagplein worden 20 plaatsen gereserveerd voor gehandicapte kinderen in een rolstoel. Geïnteresseerden kunnen zich melden via 072
- 548 89 83 of per e-mail (PvVliet@Alkmaar.nl).

Op het water
De grachten, de singels en het Noord-Hollands Kanaal zijn vrij toegankelijk en iedereen is welkom. Wel is het deel van het Noord-Hollands Kanaal waar de Pakjesboot komt aanvaren en afmeert voor iedereen gestremd van 11.00 tot 14.00 uur. Tussen 10.00 en 14.00 uur vaart er een tweede overzetveer tussen de Bierkade en de Eilandswal.

Parkeren en fietsen
Parkeren is maar beperkt mogelijk. Gezien de verwachte drukte raadt de gemeente Alkmaar bezoekers-van-buiten aan met het openbaar vervoer te komen. Inwoners van Alkmaar worden dringend verzocht te voet of met de fiets te komen. Er zijn voldoende mogelijkheden om fietsen in of nabij het centrum te stallen.

Fietsen kunnen gratis gestald worden in onder meer de fietsenstallingen aan de Paardenmarkt en onder het Canadaplein. Op 13 november kunnen fietsers hun rijwiel van 09.00 tot 17.00 uur ook kwijt in de gratis stallingen in de Marktstraat en de Zandersbuurt. Hier zijn toezichthouders aanwezig. Fietsen langs de route van de optocht is niet toegestaan.

Verkeersmaatregelen
Met het oog op de voorbereidingen voor de landelijke intocht van de sint is parkeren verboden op:

* de Voormeer en de Turfmarkt: van donderdag 11 november 09.00 uur tot zaterdag 13 november 19.00 uur;

* de Bierkade: van vrijdag 12 november 20.00 uur tot zaterdag 13 november 19.00 uur;

* het Verdronkenoord (beide zijden, gelegen tussen de Bierkade en de Sint Annastraat), de Zoutstraat, de Keetgracht, de Oudegracht (beide zijden, gelegen tussen de Keetgracht en de Hofstraat), de Hofstraat, de Laat (het gedeelte tussen de Huigbrouwerstraat en de Kapelsteeg), de Kapelsteeg, de Platte Stenenbrug, de Visbanken, de Mient (aan beide zijden), het Waagplein en de Marktstraat: van vrijdag 12 november 20.00 uur tot zaterdag 13 november 16.00 uur;
* het parkeerterrein, gelegen aan het Groot Nieuwland (Melcoterrein): van donderdag 11 november 09.00 uur tot zaterdag 13 november 19.00 uur;

* de Zandersbuurt: van vrijdag 12 november 17.00 uur tot zaterdag 13 november 19.00 uur.

Met uitzondering van voetgangers, is rijden en parkeren in onderstaande straten en pleinen niet toegestaan. Dit geldt ook voor vergunninghouders, ontheffinghouders en bevoorradingsverkeer. De situatie wordt ter plekke door borden en/of hekken aangegeven:
* de Voormeer en de Turfmarkt: van donderdag 11 november 09.00 uur tot zaterdag 13 november 19.00 uur;

* de Bierkade: op zaterdag 13 november van 10.00 tot 17.00 uur;
* het Verdronkenoord (beide zijden, gelegen tussen de Bierkade en de Sint Annastraat) van vrijdag 12 november 2004 20.00 uur tot zaterdag 13 november 2004 te 17.00 uur. Tijdens passage van de optocht over de Sint Annastraatbrug richting Zoutstraat, wordt verkeer komend uit de richting van de Platte Stenenbrug opgehouden;

* de Zoutstraat, de Keetgracht, de Oudegracht (beide zijden, gelegen tussen de Keetgracht en de Hofstraat), de Hofstraat, de Laat (het gedeelte tussen de Huigbrouwerstraat en de Kapelsteeg), de Kapelsteeg, de Platte Stenenbrug, de Visbanken, de Mient (aan beide zijden) en het Waagplein: van vrijdag 12 november 20.00 uur tot zaterdag 13 november 17.00 uur;

* de Marktstraat: op zaterdag 13 november van 11.00 tot 16.00 uur.
* Wolfpad, Schelphoek en Zandersbuurt: op zaterdag 13 november 2004 van 10.00 tot 14.00 uur.

Winkels en reclame
Bevoorraden van winkels is tussen genoemde tijden op 13 november niet mogelijk. Voor het innemen van een standplaats, dan wel verkoopactiviteiten, wordt op zaterdag 13 november 2004 geen vergunning verleend.

Zo is ook het uitdelen van (gratis) samples en andere reclame-uitingen is niet toegestaan. In verband met boetes op commerciële reclame-uitingen in televisieuitzendingen via de publieke omroep is handelsreclame op bijvoorbeeld petjes, sjaaltjes, ballonnen en vlaggetjes niet gewenst.

2 november 2004