Gemeente Amsterdam

Remembrance Day
9 november 2004 - Ingrid Breed
In gedenkpark De Nieuwe Ooster vindt zaterdag 13 november vanaf 11 uur de jaarlijkse bijeenkomst plaats ter gelegenheid van Remembrance Day (Klaprozendag) plaats.

In gedenkpark De Nieuwe Ooster vindt zaterdag 13 november vanaf 11 uur de jaarlijkse bijeenkomst plaats ter gelegenheid van Remembrance Day (Klaprozendag) plaats. Dit vindt plaats bij het ereveld van de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde en de aldaar begraven geallieerde militairen. De organisatie van deze plechtigheid is in handen van The Royal Air Forces Association.

Diverse officiële delegaties uit verschillende landen, afgevaardigden van de gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost-Watergraafsmeer en een Erepeleton van het Voormalig Verzet Nederland zijn aanwezig bij de plechtigheid. Kinderen van de Frankendaelschool en The British School of Amsterdam leggen bloemen. Na afloop is er gelegenheid na te praten met een kopje koffie in het Aulagebouw.

Tijd en plaats

Iedereen die de herdenking wil bijwonen is welkom.

Tijd vanaf 10.30 uur
Plaats De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126, Amsterdam Bereikbaar met tramlijn 9 of buslijn15, 59 en 67 of 120, 136, 126 en 152

klaproos

Het symbool van Remembrance Day ook genoemd Poppy Day is de klaproos. Deze bloem is het logo van de grote liefdadigheidsorganisatie The Royal British Legion. Deze organisatie is ontstaan ter ondersteuning van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

John McCrea, legerarts tijdens WO I, schreef het wereldberoemde gedicht:

In Flanders' fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place: and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below...

Tussen de doden in het volledig verwoeste landschap bloeiden de klaprozen als teken van hoop.
Na de oorlog konden veel overlevenden van de loopgraven niet meer aarden in het normale, dagelijkse bestaan. De Amerikaanse mevrouw Michael en de Franse mevrouw Guerin zagen hun worsteling, kenden het gedicht en besloten geld in te zamelen om de mensen te helpen door de verkoop van klaprozen. Dit initiatief groeide uit tot één van de grootste charitatieve instellingen van Engeland.

© Gemeente Amsterdam