Politie Limburg-Noord


Politie onderzoekt brand in moskee (extra bericht)
Datum: 13-11-2004

Tijd bericht: 14:01

Plaats: Helden

De politie is een grootscheeps onderzoek gestart na de brand in een moskee aan de Ruijsstraat. Een van de bezoekers van de moskee ontdekte zaterdagmorgen net voor zes uur dat de moskee in brand stond. De brandweer was snel ter plaatse en had de brand snel onder controle. Het gebouw en de inrichting zijn onbruikbaar geworden. De politie is direct gestart met een grootscheeps onderzoek. Er wordt rekening mee gehouden dat er sprake is van brandstichting. Technisch onderzoek door de politie zal uit moeten wijzen of dat werkelijk zo is. De brandweer heeft bij het blussen zoveel mogelijk rekening gehouden met het bewaren van eventuele sporen. De melding kwam om 5.52 uur bij de brandweer binnen en om 6.08 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Bij de brand raakte niemand gewond.

Na de brand is in het gemeentehuis van Helden een persbijeenkomst georganiseerd waar burgemeester en politie hun bezorgdheid uitspraken. In goed overleg met de Turks/Marokkaanse gemeenschap, de gemeente en de politie is al eerder gekozen voor verhoogde waakzaamheid. De politie heeft verscherpt rijdend toezicht ingesteld en lokale politiemensen spreken met grote regelmaat met mensen van de Turks / Marokkaanse gemeenschap.

Vervangende gebedsruimte
De gemeente Helden heeft een tijdelijke vervangende gebedsruimte ter beschikking gesteld. De burgemeester heeft na het tweede ochtendgebed een bezoek gebracht aan deze tijdelijke gebedsruimte. Hij heeft er met de Turks / Marokkaanse gemeenschap gesproken.

Verscherpt toezicht
Er is bewust gekozen om geen permanente bewaking in te stellen. Er waren ook geen signalen vanuit de Heldense gemeenschap die dat noodzakelijk maakten. Door het gebeuren deze week in Venray werd duidelijk dat de gekozen vorm van verscherpt toezicht functioneel is. In Venray zijn in de nacht van woensdag op donderdag twee verdachten opgepakt die brand wilden stichten in de Venrayse moskee.

TGO
De brandweer heeft met vier auto's en 20 brandweermensen de brand bestreden. De politie is gestart met een Team Grootschalig Onderzoek (TGO) en werkt met ruim 20 mensen aan de zaak.

Onacceptabel
De politie Limburg-Noord zal alert blijven reageren op dit soort incidenten. Verdachten zullen worden aangehouden en voorgeleid. Daarnaast zal ook de politie, samen met de veiligheidspartners, in dialoog blijven met de samenleving. De boodschap is dat we samen optrekken in de strijd tegen dit soort onacceptabele gebeurtenissen.