Ingezonden persbericht


Grotere Openstelling China : Logistiek Hong Kong Profiteert

oktober 2004

Hong Kong, de tiende handelsnatie ter wereld, staat er in de logistiekbranche uitstekend voor. De zeehaven verwerkt het grootste aantal containers ter wereld, terwijl de luchthaven het grootste vrachtvolume ter wereld verwerkt.

Het CEPA-vrijhandelsakkoord tussen Hong Kong en China, dat speciale voorwaarden bevat voor producten uit 273 categorieën en diensten uit 18 sectoren, brengt de economieën van Hongkong en het Chinese vasteland dichter bij elkaar. Nu al loopt een derde van de Chinese export via Hongkong. In totaal im- en exporteerden de Chinezen in 2003 goederen ter waarde van USD 618 miljard.

Vooral de logistiekbranche profiteert van het akkoord. Kühne & Nagel kon bijvoorbeeld als eerste buitenlands logistiekbedrijf dankzij een aanwezigheid in Hongkong een volle dochter in Shanghai oprichten. Zonder deze vestiging en het CEPA had dat niet gekund. De verdere openstelling van het Chinese transportwezen en ook van andere dienstsectoren biedt buitenlandse bedrijven in deze enorme markt interessante mogelijkheden.

Tegenover deze mogelijkheden staan echter culturele, juridische en taalbarrières en dat pleit weer voor samenwerking met een partner ter plaatse. De Hong Kong Trade Development Council (HKTDC) kan daar behulpzaam bij zijn. De HKTDC, een semi-overheidsinstelling ter bevordering van de internationale handelsbelangen van Hongkong, heeft zich toegelegd op het met elkaar in contact brengen van handelspartners.

Missie uit Nederland, België en Duitsland

In dit verband begeleidt de HKTDC een missie van de Kamers van Koophandel van Maastricht, Luik (B), Hasselt (B), Eupen (B) en Aken (D) naar Hong Kong van 14 tot en met 20 november aanstaande. De "Euregio" missie zal zich met name zal richten op het aanknopen van nieuwe en handels- en samenwerkingsrelaties tussen de missieleden en bedrijven uit Hong Kong.

Het reisprogramma bevat niet alleen een ontmoeting met medewerkers van de HKTDC en de Consulaten Generaal van de betrokken landen, maar voorziet ook in mogelijkheden voor individuele gesprekken en het opbouwen van zakelijke relaties.

De delegatieleden brengen tijdens hun verblijf in Hong Kong een bezoek aan de World SME Expo, de grootste middenstandsbeurs ter wereld. De World SME Expo biedt kleine en middelgrote bedrijven een platform voor het leggen van nieuwe zakelijke contacten en voor het uitwisselen van ideeën, contactgegevens en overige informatie. Daarnaast wordt een aantal seminars gehouden die ingaan op de verschillende aspecten van de mondialisering en de effecten daarvan op de middenstand.

Neem voor nadere informatie contact op met:

George Ammerlaan

Hong Kong Trade Development Council

Prinsengracht 771

1017 JZ Amsterdam

tel: 020 - 6277101 (in België 0800 - 18888)

fax: +31 (0)20 - 6228529

email: george.ammerlaan@tdc.org.hk