Gemeente Voerendaal


4/11/2004 - Romeins Voerendaal: Wat weten we ervan?

Bij de reconstructie van de Steinweg laat de gemeente Voerendaal archeologisch onderzoek uitvoeren. Doel van het onderzoek is om na te gaan of er een Romeinse weg onder de Steinweg ligt. Archeologen vermoeden dat deze weg er ligt omdat tijdens opgravingacties in 1986/1987 aan de Steinweg de resten van een grote Romeinse villa: Villa Rustica ter plekke gevonden zijn. Deze Romeinse villa was in feite een groot landbouwbedrijf. Er is indertijd nog een nieuw gebouw ontdekt dat niet geheel opgegraven is omdat een deel onder de Steinweg lag.Vermoedelijk gaat het om een smidse die bij de villa behoorde. Ook dit wordt bij de opgravingen onderzocht. Op zondag 14 november kunt u de archeologische opgravingen bezoeken. Een archeoloog geeft ter plaatse toelichting op de werkzaamheden. Verder wordt in twee bedrijfsgebouwen van de nabij gelegen boerderij ten Hove een expositie ingericht. Hier zijn archeologische vondsten uit Voerendaal te zien (uit het depot van de provincie Limburg). Bij deze vondsten zitten ook een aantal in de villa gevonden voorwerpen. Deze pas gerestaureerde metalen voorwerpen worden hier voor het eerst getoond! Ook worden fotos van eerdere opgravingen, belangrijke vondsten, en opgravingverslagen uit 1986/1987 geëxposeerd. Verder is de informatie over het provinciale project Via Belgica beschikbaar.

Opgraving en expositie zijn gratis te bezoeken op zondag 14 november van 10.00 tot 16.00 uur.
Het gemeentebestuur vraagt inwoners van Voerendaal zoveel mogelijk per fiets of te voet te komen. Mensen die slecht ter been zijn of niet op loop/fietsafstand wonen, kunnen hun auto parkeren langs het deel van de Steinweg dat niet in de reconstructie betrokken is (tussen Hoenshuis en kasteel Puth).
De opgravingslocatie en de expositie zijn alleen te voet bereikbaar (circa 500 meter vanaf parkeergelegenheid).
Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie uit het Actieprogramma Cultuurbereik Parkstad Limburg, waarin de provincie Limburg en de betrokken gemeenten in de regio deelnemen.