Iedereen een Ied Moebarek (gezegend feest)

DEN HAAG, 20041114 -- Zoveel kleuren, zoveel gezichten en zoveel blijdschap waren dit weekend te zien bij heel veel mensen.


Elke vrijdag is voor moslims een feestdag. En elke zaterdag is voor joden de meest bijzondere dag en zo is voor christenen elke zondag de mooiste dag. Maar ook voor veel mensen is het weekend gewoon iets bijzonders want dan kunnen wij allen genieten van een vrij en leuk weekend.

Afgelopen vrijdag vierden de Hindoes in ons land een groot religieus feest. Het feest van Diwali. In dit feest wat behalve een oogstfeest is vieren de Hindoes de overwinning van het kwade door het goede. Moge daarom iedereen die het kwade bestrijd en hoopt en werkt aan de overwinning van het goede, door het goede, gezegend en verblijd worden.

Zaterdag was ook de dag dat de grootste en bekende allochtone man en zijn bende zwarte pieten in Nederland op bezoek kwamen. Kinderharten en grote mensenharten blij en 'bang' makende met liedjes zoals "Wie zoet is krijgt lekkers en wie stout is de roe".

Dit weekend hebben ook moslims drie dagen feest. Het volbrengen van het vasten van de vastenmaand Ramadan is wat wordt gevierd. Dertig dagen lang hebben veel moslims vanaf de dageraad tot aan zonsondergang het kwade in hen zelf proberen te overwinnen door het beoefenen van het goede door geduld, vasten en meditatie.

Enerzijds is het een groot feest, maar soms is het ook een beetje verdrietig feest, want het vasten is zo bijzonder en zo mooi. De aanwezigheid van onze Geliefde Schepper is tijdens het vasten of gedurende de nachten van aanbidding en wake zo voelbaar nabij in de vastenmaand, dat het besef van afscheid van deze gezegende maand pijn doet.

Dus iedereen Hindoe, Jood, Moslim, Christen, Andersgelovig of Ongelovig een:

Ied Moebarek (Gezegend feest) toegewenst.