Ingezonden persbericht


Persbericht / Press release

14 november, Bilderberg Landgoed Lauswolt, Beetsterzwaag

Noordelijke chefs live aan het werk tijdens Culinair Friesland

Het educatieve aspect staat centraal tijdens Culinair Friesland, een nieuw initiatief van The Wine & Food Association. Een echte trekpleister tijdens deze gastronomische beurs vormen de bekende chefs uit de noordelijke provincies die in de keuken wijn-spijssessies verzorgen (max. 20 deelnemers per sessie): een ultieme gelegenheid voor de kookliefhebber om het metier van chef-kok van dichtbij te leren kennen en natuurlijk om te genieten van wat er bereid wordt, in combinatie met een goed glas wijn. M.m.v. Geerhard Slenema - Rest. Onder de Linden, Aduard; Theus de Kok - Rest. De Echoput, Apeldoorn; Jean-Michel Hengge - Rest. Muller, Groningen; Andres Delpeut, Rest. De Roggebot, Ermelo; Leendert Klaassens - Rest. De Heeren van Harinxma; Marc van Gulick - Rest. De Heeren van Harinxma, Paul van Staveren - Hof van Sonoy, Blokzijl, Wim Zwaart - Rest. Olivio, Harderwijk.

Voor professionals en consumenten

Iedere doelgroep vindt iets van zijn gading tijdens Culinair Friesland. Er wordt van start gegaan met een basiscursus wijnproeven en twee keer kan men deelnemen aan Mobiel Proeven, een rondleiding langs verschillende stands waarbij de deelnemer proevenderwijs kennis kan maken met diverse typen wijn en allerhande lekkernijen.

Programma-highlights:


- Finaleproeverij en prijsuitreiking Noord-Nederlandse Huiswijncompetitie. Beoordeling van de huiswijnen van Drente, Groningen en Friesland in drie categorieën: Café/Eetcafé/Brasserie, Restaurant, Elite Restaurant


- Kaviaarproeverij: Ashkan Mossafaian (House of Caviar & Fine Food) wijdt u in in de geheimen van de steur en de kuit en laat u proeven van het zwarte goud uit de Kaspische Zee, in combinatie met Vino de Jerez, genever en/of champagne (¤ 10,00 p.p.)


- Finale Master of South American Wines: de sommelier/gastheer/-vrouw die het meeste afweet van Zuid-Amerikaanse wijnen wint een geheel verzorgde reis naar Chili en het wijnhuis Santa Rita.


- Masterclass Santa Rita - Unieke proeverij van de fraaiste wijnen van dit vermaarde Chileense wijnhuis, gepresenteerd door de wijnmaker van Santa Rita.


- Ambachtelijke genevers en likeuren van A. v. Wees/De Ooievaar: kaviaar, patisserie, chocolade, koffie, haring, paling..... voor elk van deze producten is wel een bijpassende likeur of genever te vinden. Een proeverij vol verrassingen!

Exposanten

Zelf proeven, vergelijken en combineren: daarom draait alles op de beursvloer. Inmiddels hebben reeds meer dan 40 exposanten hun medewerking toegezegd. Nieuwe wijnen, nieuwe jaargangen uit klassieke wijnlanden als Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Portugal, maar ook uit de zg. 'nieuwe wereld': Zuid-Afrika, Chili, Californië, Canada, Argentinië, Australië. Daarnaast stands met o.a. koffie, thee, chocolade, ambachtelijke ciders, vis, kaas, olijfolie en kaviaar. Het regionale aspect wordt benadrukt door aandacht voor streekproducten als biologisch rundvlees, paling, beerenburg en turfgerookte worst en de participatie van Fryslân Culinair, het samenwerkingsverband van Friese restaurants. Met de feestdagen in het vooruitzicht vormt Culinair Friesland dé gelegenheid om nieuwe wijnen te ontdekken en menusuggesties op te doen.

Culinair Friesland

Datum: zondag 14 november

Locatie: Bilderberg Landgoed Lauswolt, Van Harinxmaweg 10, 9244 CJ Beetsterzwaag

Tijd: 11.00 - 17.00 uur