Gemeente Leiden

MiniMuseum Oranjegracht organiseert opnieuw gratis lezing en vertoning films

De herhaling van de lezing 'Leven en werken in Pancras-Oost door de eeuwen heen' door historicus Cor Smit en de vertoning van twee historische films vindt plaats op zondag 14 november van 14.00 tot 16.00 uur in het MiniMuseum. De toegang is gratis. Het MiniMuseum is gevestigd in 't Huis op de Waard, ingang Minnestraat 5 (tussen Kaarsenmakersstraat en Oranjegracht). Het museum is een bewonersinitiatief in het kader van het project Onze Buurt Aan Zet.

De lezing van Cor Smit gaat over de geschiedenis van het werken en wonen in Pancras-Oost. Sinds de 17e eeuw is Pancras-Oost vooral bekend vanwege zijn arbeidsverleden. Uit huisarbeid zoals weven ontstonden de katoen-, wol-, zeep- of conservenfabrieken in de wijk. Deze industrie heeft zijn sporen achtergelaten in de manier van leven in Pancras-Oost. De films komen uit LAVA (Leids Audiovisueel Archief) en gaan respectievelijk over het centrum van Leiden vlak na de tweede wereldoorlog (bevrijdingsfeesten) en de Oranjegracht/Waardgracht in de jaren '70. De lezing en de films zijn voor iedereen toegankelijk die geĂŻnteresseerd is in de historie van deze wijk.

Onze Buurt Aan Zet

Het kabinet heeft geld uitgetrokken om de veiligheid en leefbaarheid in aandachtswijken van grote steden te verbeteren. Voor Leiden zijn de wijken Slaaghwijk en Binnenstad-Noord aangewezen. In het project Onze Buurt Aan Zet staan bewoners centraal. Zij hebben voorstellen ingediend om de leefbaarheid en veiligheid in hun wijk te verhogen. Samen met de gemeente worden deze voorstellen omgezet in zichtbare activiteiten, zoals dit MiniMuseum.

Noot voor de redactie (