Gemeente Amsterdam

Op zondag 14 november zet Sint Nicolaas voor de 66e keer voet aan wal in Amsterdam
10 november 2004 - Remco Asselbergs

Het is weer zover: aanstaande zondag, 14 november, komt Sint Nicolaas voor de 66e keer naar Amsterdam. De stoomboot van Sint en zijn Pieten zal begeleid worden door negen volgschepen. Hij komt om 10.30 uur over de Amstel de stad binnen en vaart via de Nieuwe Herengracht naar het Scheepvaartmuseum. Hier worden Sinterklaas en zijn Pieten om 12.00 uur verwelkomd door burgemeester Job Cohen.

Traditiegetrouw gaat de Sint vervolgens om 12.30 uur te paard met zijn stoet over het Damrak richting de Dam (verwachtte aankomsttijd: 13.00 uur). Daarna via Rokin, Munt, Vijzelstraat, Vijzelgracht, Weteringcircuit en Weteringschans naar het Leidseplein waar ze om 14.30 uur zullen aankomen. Het is een feestelijke stoet met dieren, clowns, stripfiguren, heel veel Zwarte Pieten en muziek. Het eind- en hoogtepunt van de intocht is ook dit jaar weer Sints toespraak tot alle kinderen Amsterdam en hun pappa's, mamma's, opa's en oma's van vanaf het bordes van de Stadsschouwburg aan het Leidseplein.
Alle kinderen kunnen tijdens de intocht hun tekeningen en brieven voor de Sint, voorzien van naam en adres, inleveren bij de `Postpieten'. Sinterklaas probeert altijd iedereen terug te schrijven.

Daarnaast worden er nog andere bijeenkomsten georganiseerd. Zo is er van zondag 14 november t/m zondag 5 december een tentoonstelling in museum Amstelkring met de naam `Pakjesavond'. Op donderdag 18 november brengt Sinterklaas een bezoek aan de kinderafdelingen in de Amsterdamse kinderziekenhuizen, waarbij cadeautjes en snoepgoed worden uitgedeeld. Op zondag 21 november is er een groot kinderfeest in het werkpaleis van Sint Nicolaas, het Scheepvaartmuseum. En op zondag 28 november zal Sinterklaas met zijn Pieten op diverse plekken in de stad zijn om vrienden te werven. Alle kleine en grote bijdragen zijn welkom en maken ook de intocht in 2005 weer mogelijk. Op maandag 6 december neemt Sint Nicolaas afscheid van Amsterdam en keert hij terug naar Spanje.

De kinderen kunnen met Sint-Nicolaas e-mailen via snicolaasica@planet.nl

Kort over de Sint Nicolaas Intocht in Amsterdam De Sint Nicolaas Intocht in Amsterdam is een initiatief van de Sint Nicolaas Commissie van het Initiatief Comité Amsterdam, opgericht in 1934. Deze bonte en feestelijke happening - met veel muziek, praalwagens, clowns en stripfiguren en uiteraard hordes Zwarte Pieten
- wordt elk jaar door vele tienduizenden kinderen en hun ouders en grootouders bijgewoond. Net als de verjaardag van de Sint is zijn feestelijke intocht in Amsterdam een evenement voor alle kinderen ongeacht leeftijd, ras, godsdienst, huidskleur of leefomstandigheden. Er wordt vooral aandacht besteed aan kinderen die het om welke reden dan ook moeilijk hebben, bijvoorbeeld door ziekte. Daarom bezoekt de Sint in de weken na zijn aankomst de bewonertjes van de Amsterdamse zieken- en weeshuizen. Dankzij de samenwerking met de Stichting De Witte Bedjes en Het Parool zijn Sint en zijn Pieten in staat om ieder ziek kind en weeskind een presentje te geven.

Pb-183

© Gemeente Amsterdam