Socialistische Partij

SP vindt hogere statenvergoeding onzin

De gezamenlijke provincies (IPO) zijn begin november met een onderzoek begonnen naar de werkbelasting van de statenleden. De inzet van het IPO is verhoging van de statenvergoeding, want, zo zegt het IPO in de inleiding bij het onderzoek, de vergoeding van de statenleden loopt al jaren niet meer in de pas met die van de gemeenteraadsleden. En terwijl het onderzoek nog loopt en de uitkomst van het onderzoek dus nog helemaal niet bekend is, is men al begonnen met lobbyen in de tweede kamer voor verhoging van de statenvergoeding.

De SP heeft besloten niet aan dit zogenaamde onderzoek mee te doen. De statenleden Bart Vermeulen (SP Zuidholland) en Nico Heymans (SP Noord-Brabant) hebben een brief opgesteld die zij namens alle SP-statenfracties aan het IPO hebben gestuurd.

---

Brief van de gezamenlijke SP Statenfracties aan het Interprovinciaal Overleg (IPO):

Onderzoek werkbelasting Statenleden is overbodig en suggestief

Op dit moment voert het SGBO, het Onderzoek- en Adviesbureau van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), in opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO) een onderzoek uit naar de werkdruk van Statenleden. In een toelichting stelt het IPO dat de arbeidsvoorwaarden van Statenleden moeten worden verbeterd, dat er een achterstand is ten opzichte van de beloning van gemeenteraadsleden en dat er moet worden gelobbied bij de 2e Kamer voor een substantiële verbetering van de rechtspositie van Statenleden.

Volgens de SP is het onderzoek overbodig, omdat volgens het IPO de conclusies kennelijk al duidelijk zijn. De aankondigingbrief opent immers met: "Al veel jaren heeft het IPO bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Vaste Tweede Kamercommissie voor BZK aangedrongen op verbetering van de (primaire) beloning van gedeputeerden en Statenleden." Wanneer een objectief onderzoek met die aankondiging start dan kan er volgens de SP nooit enige objectiviteit gewaarborgd worden. Ook ten aanzien van de opzet van de vragenlijst zijn er twijfels. Er worden zeer nauwkeurige uitspraken gevraagd ten aanzien van de tijdsbesteding, terwijl maar weinig Statenleden de tijd zullen vinden om een week of twee bij te houden wanneer ze precies wat aan Statenwerk verrichten. De uitkomsten zullen dus zeer discutabel zijn en niet te controleren. En omdat de vragenlijst uiterlijk 19 november ingevuld moet zijn komt dat de kwaliteit van het onderzoek ook niet ten goede.

De SP wil benadrukken dat Statenleden niet in dienst zijn van een provincie en dat de huidige vergoeding van 1098,46 bruto per maand ruim voldoende is. Een verruiming van de vergoeding levert bovendien een grotere druk op de provinciale budgetten. Daarnaast is de SP van mening dat in een tijd waarin de meerderheid in de politiek de bevolking niks anders voorhoudt dan dat zij vooral moeten bezuinigen, langer werken en geen looneisen moeten stellen, de politiek zelf op zijn minst het goede voorbeeld zou moeten geven.

Volgens de SP is deze enquête dus overbodig en onnodig en daarom zullen de SP Statenleden niet meedoen aan het onderzoek.