Socialistische Partij

`Compenseer sportclubs voor verhoging ecotaks'

14-11-2004 * De SP wil dat sportinstellingen worden gecompenseerd voor de stijging van de ecotaks. Kamerlid Agnes Kant zal dit voorstel maandag aan de orde brengen bij de behandeling van het belastingplan van het kabinet. "De ecotaks wordt verhoogd om de winstbelasting voor bedrijven te kunnen verlagen. Sportclubs maken echter helemaal geen winst en moeten desondanks een hogere ecotaks betalen. Hiervoor moet een oplossing worden gevonden."

Zes jaar geleden nam Jan Marijnissen het initiatief om sportinstellingen te compenseren voor de toen net ingevoerde ecotaks. Er werd teruggavenregeling ingevoerd, maar het budget hiervoor is al enkele jaren bevroren en biedt geen volledige compensatie meer. Daar komt bij dat de regering niet alleen voor volgend jaar, maar ook voor 2006 en 2007 de ecotaks verder wil verhogen. De SP wil daarom dat het kabinet het budget voor de teruggavenregeling verhoogt, of op een andere wijze compensatie biedt.

De overige voorstellen van de SP bij het belastingplan zijn: * Buitenlandse managers en werknemers hebben een belastingvrijstelling van 30% van hun inkomen voor onkostenvergoedingen, de zogeheten 30% regeling). Dit kostte de staatskas in 2002 EUR 325 miljoen. De SP stelt voor deze vrijstelstelling af te toppen boven een vergoeding van EUR 21.000. Dit levert EUR 107 miljoen op.
* De zelfstandigenaftrek voor ondernemers moet ook gelden voor ondernemers die ouder zijn dan 65 jaar. Deze vorm van leeftijdsdiscriminatie in onze belastingwetgeving is onbegrijpelijk.
* Een overgangsregeling van vijf jaar voor particulieren met een grijs kenteken. Zij worden plotseling met honderden euro's aan extra lasten geconfronteerd. De overgangsregeling zou gefinancierd moeten worden door de geleidelijkere verlaging van de winstbelasting.
* Verhoging van de aanvullende kinderkorting voor gezinnen met een inkomen tot modaal met 178 euro. Gezinnen met een iets hoger inkomen krijgen minder belastingvoordeel.