Nieuw-Vlaamse Alliantie


Wallonië heeft het begrepen, Vlaanderen (nog) niet. (14/11/04)

Deze week werd nogmaals aangetoond dat zwaarlijvigheid bij de jeugd epidemische vormen aanneemt. Uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat wereldwijd 22 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar met overgewicht kampen, waarvan 17 miljoen in de Westerse wereld. Zaterdag kondigde de Waalse minister Arena in de krant Le Soir aan dat vanaf september 2005 in de Waalse scholen alle snoep en frisdrank worden vervangen door gezonde alternatieven zoals melkproducten en waterfonteintjes. Verder wil de Waalse Minister ook ongezonde middagmalen bannen.

Met haar dossier "Maatregelen ter preventie van obesitas" legde Vlaams volksvertegenwoordigster Helga Stevens (N-VA) de vinger op de wonde. In het dossier staan een hele reeks maatregelen: het bannen van snoep- en frisdrankautomaten uit de Vlaamse scholen, één uur lichamelijke opvoeding per dag in het lager onderwijs, gezondere maaltijden op school, ontbijt op internaten ook voor externen,

Dinsdag 9 november bleek alvast dat Minister Frank Vandenbroucke niet te vinden is voor een verbod op snoep en frisdrank in de Vlaamse scholen. Hij wil afwachten, verbergt zich achter de autonomie van de scholen en ziet vooral heil in sensibilisering. Ons lijkt het echter hypocriet, en voor de kinderen ook zeer verwarrend, hen in de les te leren wat gezonde voeding is, terwijl diezelfde school allerlei ongezond lekkers aanbiedt via frisdrank- en snoepautomaten. De N-VA begrijpt de angst en aarzeling van de minister niet. In Wallonië reageerden zelfs de scholen, ondanks het geldverlies uit de drankverkoop, positief.

Het is wetenschappelijk bewezen dat overgewicht bij kinderen vaak resulteert tot overgewicht op volwassen leeftijd. Het is eveneens bewezen dat zwaarlijvigheid de oorzaak is van vele ziektes, waaronder ook kankers, en de levensverwachting merkbaar inkort. Deze argumenten en andere argumenten uit ons dossier konden al op veel bijval rekenen van organisaties uit het veld. Zelfs uit Nederland kwamen positieve reacties. Alleen bij minister Frank Vandenbroucke vallen onze argumenten in dovemansoren.

Hopelijk gaat Minister Frank Vandenbroucke eens luisteren bij zijn Waalse collega.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Helga Stevens

Meer informatie:
Contactpersoon: Nick Mouton
Telefoon: 0486 31 81 01
Fax: 02 552 44 66
E-post: helga.stevens@n-va.be
Url: www.n-va.be