Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Europese terreurorganisatie?

Onderwerp: Europese terreurorganisatie?
Uitzenddatum: Zo. 14 november 2004, 20.15u
Verslaggeving: Dirk Schouten en André Beerda en Gabrielle van Gelderen

Bomaanslagen Madrid

Alle grote aanslagen van moslimterroristen zouden mede zijn voorbereid in Spanje. Dat meldt de Spaanse krant El PaÃs vandaag. Eerder deze week was er twijfel in Nederland over het bestaan van een Europees terreurnetwerk. Is er dan toch sprake van een internationale organisatie?

Samengewerkt
Volgens de krant zou er zijn samengewerkt bij het voorbereiden van de aanslagen van 11 september 2001, de terreuraanslagen van afgelopen maart op diverse treinstations in Madrid, en bij mislukte pogingen om aanslagen te plegen op onder meer luchthaven Schiphol.

'Autonome groepen'
El PaÃs baseert zich op feiten die boven tafel zijn gekomen bij het onderzoek naar de aanslagen in Madrid. In de krant spreekt de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón van âautonome groepen die door een aantal personen met elkaar in contact staan.â De meeste extremisten hebben gevochten in Bosnië, Afghanistan of Tsjetsjenië.

Aanslagen
In Netwerk een gesprek met D. Tophoven van het Duitse Instituut voor Terreuronderzoek en Veiligheidspolitiek. De vraag is hoe we in het licht van de berichtgeving van El PaÃs de Hofstadgroep moeten zien. Volgens de AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, is de Hofstadgroep een groep moslims die aanslagen wil plegen.

Hofstadgroep
De Hofstadgroep bestaat uit Redouan Al I. - alias sjeik Abu Khaled, Jason W., Ismaël A., Mohammed Fahmi B., Nouredine el F., Samir A. en Mohammed B. Netwerk maakte onlangs een profielschets van Samir A. en sprak met twee docenten van Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh.