Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hoofddorp, 14 november

Werknemers met psychische problemen voelen zich niet serieus genomen.

Werknemers met psychische problemen op het werk hebben de indruk dat zij niet serieus worden genomen, terwijl sommigen van hen ook zeer positief zijn over de wijze waarop ze door hun leidinggevenden en collega's begeleid zijn. Als werknemers aangeven dat de werkdruk te hoog is of dat er andere spanningen zijn, wordt daar door de leidinggevende of bedrijfsarts niets of te weinig mee gedaan. Ook voelen ze zich onder druk gezet om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. En als ze aan het werk gaan wordt er nauwelijks iets gedaan om de problemen die het verzuim veroorzaakt hebben, op te lossen of om hen persoonlijk te begeleiden. Hierdoor voelen ze zich onbegrepen en lopen ze weer tegen dezelfde spanningen aan waardoor ze eerder 'ziek' geworden zijn en komen ze veelal in een negatieve spiraal terecht.

Dit zijn enkele van de meest gehoorde problemen die deze week binnen zijn gekomen bij de meldlijn Psychische Problemen op de Werkvloer. Ruim 400 mensen belden de afgelopen week deze meldlijn. Hoewel zowel leidinggevenden als werknemers konden bellen, werden de meldlijnen vooral gebeld door werknemers. Voor werkgevers blijkt dit een minder geschikt instrument. De meeste meldingen kwamen van mensen tussen de 45 en 55 jaar met enkele uitschieters naar beneden. De meest gemelde psychische problemen waren ernstige stress, overspannenheid, burn out en depressie. Dit soort klachten uitten zich in oververmoeidheid, een pijnlijke nek en rug, maagklachten en hoofdpijn. De belangrijkste oorzaken van de gemelde problemen betroffen een hoge werkdruk, miscommunicatie, conflicten met collega's en/of leidinggevenden en pesten. De meldlijnen zijn ingesteld door de Commissie het Werkend Perspectief, die hierdoor meer inzicht wil krijgen in de wijze waarop werkgevers en werknemers op het werk omgaan met psychische problemen en het verzuim dat hierdoor veroorzaakt wordt.

Positieve ervaringen

Naast de hoofdzakelijk negatieve verhalen werden ook enkele voorbeelden gemeld waarin leidinggevenden, collega's en werknemers gezamenlijk tot een goede oplossing van de problemen zijn gekomen. De Commissie het Werkend Perspectief kent een prijs toe aan de de twee meest positieve verhalen. Het betreft hier een melding van een vrouwelijke werknemer van een verpleegafdeling die door haar leidinggevende uitermate goed begeleid werd toen zij in een shock terecht kwam na het overlijden van een van haar cliënten. Zij had op het moment van overlijden dienst, waardoor zij zich daar verantwoordelijk voor achtte. De andere melding betreft een rayon medewerker van een groot farmaceutisch bedrijf die depressief werd door de denigrerende wijze waarop hij door huisartsen en specialisten werd behandeld en het feit dat het gekozen vak erg eenzaam was. Op het moment dat zijn collega's dit signaleerden hebben ze hem op alle mogelijke manieren ondersteund en gecoacht. Deze ervaring brengt hij nu zelf in praktijk door het coachen en begeleiden van collega's die vastlopen en door dit probleem in de OR van het bedrijf bespreekbaar te maken.

Aanbevelingen en tips

Op basis van de resultaten van deze meldlijn en de eerder gepresenteerde resultaten van het NIPO-onderzoek zal de commissie een aantal aanbevelingen en tips formuleren om de problematiek van psychische problemen op het werk beter aan te pakken en daardoor het 'ziekte'verzuim terug te dringen. Hierbij zal de aandacht vooral ook uitgaan naar de communicatie tussen leidinggevenden en werknemers, aangezien blijkt dat leidinggevenden het gevoel hebben open te staan voor de problemen van werknemers terwijl werknemers het tegengestelde terugspelen. De resultaten worden in januari officieel overhandigd aan de minister van SZW en de staatssecretaris van VWS. De meldlijn werd georganiseerd in het kader van de Week van de Chronisch Zieken.

Ruim 30% van de instroom in de WAO wordt veroorzaakt door psychische problemen thuis of op het werk. Volgens leidinggevenden en werknemers leiden psychische problemen in respectievelijk 87% en 62% van de gevallen tot 'ziekte'verzuim. Werknemers die zich ten gevolge van psychische problemen ziek melden, verzuimen vaak een langere periode, veelal enkele weken tot een jaar.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Ilse Hento, tel. 071 512 49 03/ 06 101 620 19 of met Mayke van Keep/Marthe Olthof, tel. 0297 564749 / 06 20489757 of 06 143 97 530