Amsterdam RAI

Europort 2005
26 mei 2004

EUROPORT 2005: 15 TOT EN MET 18 NOVEMBER IN AMSTERDAM RAI

De maritieme vakbeurs Europort vindt in 2005 plaats van 15 tot en met 18 november in Amsterdam RAI. De afspraken gemaakt tussen Amsterdam RAI en Ahoy Rotterdam om tot de organisatie van één maritiem platform te komen, zijn in de eindfase door Ahoy niet nagekomen. Dat heeft Amsterdam RAI doen besluiten als zelfstandige partij door te gaan met de organisatie van het evenement. Europort 2005 zal de focus leggen op het hogere niche segment in de scheepsbouw, de bijbehorende maritieme toeleveranciers en havenuitrusting.

Ingegeven door de veranderde marktomstandigheden hebben de organisatoren van Europort (Amsterdam RAI) en Rotterdam Maritime (Ahoy Rotterdam) de afgelopen maanden de haalbaarheid van één internationaal maritiem platform onderzocht. Alles wees erop dat we gezamenlijk Europort in Rotterdam zouden gaan organiseren, aldus product manager Farouk Nefzi van Amsterdam RAI. Het was voor ons dan ook een onaangename verrassing dat Ahoy Rotterdam in de eindonderhandeling besloot af te wijken van de door beide partijen overeengekomen uitgangspunten om tot de organisatie van één vakbeurs te komen.

Sterk internationaal karakter
Omdat uit de diverse marktonderzoeken en enquêtes onder exposanten en deelnemers is gebleken dat Europort binnen de internationale scheepvaartindustrie meer dan voldoende draagkracht geniet, wordt Europort 2005 wederom als zelfstandig evenement door Amsterdam RAI georganiseerd. Bovendien hebben we naar aanleiding van de succesvolle vorige editie, die een sterke stijging in het bezoekersaantal kende, al veel reserveringen staan voor 2005. Dat sterkt ons in de overtuiging dat Europort 2005 de bezoeker wederom een kwalitatief hoogwaardig aanbod kan presenteren, legt Nefzi uit. De prominente internationale positie die Europort inneemt, blijkt onder andere uit de herkomst van de exposanten. Zij waren in 2003 uit ruim twintig verschillende landen afkomstig, terwijl de bezoekers ruim zeventig nationaliteiten vertegenwoordigden.

Dag korter
Hoewel Europort 2005 zeker ook de sector binnenvaart zal bedienen, is besloten de vakbeurs een dag korter te laten duren. Farouk Nefzi: De zaterdag richtte zich met name op families van binnenvaartschippers en was voor een groot aantal exposanten vanwege het sociale karakter zakelijk gezien dan ook een stuk minder aantrekkelijk dan de eerste vier dagen van de beurs. Wij zullen ervoor zorgen dat Europort 2005 qua sfeer en expositieprogramma ook voor de bezoekers uit de binnenvaart aantrekkelijk blijft. Wellicht dat we hierdoor wel andere openingstijden gaan hanteren dan de vorige keren. Dat zullen we zo snel mogelijk bepalen.

Amsterdam, 26 mei 2004

---

Noot voor de redactie/